Hoogtepunten in Libanon

Over Libanon

Van de hipstercafés en undergroundclubs van Beiroet tot afgelegen christelijke kloosters, de indrukwekkendste Romeinse ruïnes, het beste eten en de beste wijn in de regio, in combinatie met onze geliefde Midden-Oosterse chaos en souks, Libanon is een vaak verkeerd begrepen en onderschat land dat, ondanks zijn kleine omvang, een enorme culturele diversiteit herbergt, aanpasbaar aan elk soort reiziger en budget.

Hoogtepunten in Noord-Libanon

QADISHA VALLEY

Als je de Libanese kuststreken en steden hebt gezien, lijkt het noorden een heel ander land met een schilderachtige bergketen die gemiddeld meer dan 2000 meter hoog ligt. De regio is beroemd om zijn historisch erfgoed, duizendjarige ceders en uitstekende wandel- en skimogelijkheden. Hier vind je ook de Qadisha Vallei, ook wel de Heilige Vallei genoemd, die de thuisbasis is van tal van geïsoleerde rots uitgehouwen kloosters en kerken – sommige zijn goed bewaard gebleven, andere zijn ontoegankelijk en verlaten. Deze oude kloosters kunnen het best worden verkend tijdens een trektocht met gids. Als je de kans hebt, raden we je ten zeerste aan een tocht te maken naar de prachtige Qadisha Vallei met zijn prachtige landschap, aangenaam briesje en verschillende rotskloosters.

CEDERS OF GOD

De Libanon Ceders behoren tot de meest majestueuze bomen ter wereld en bedekten ooit de hele bergketen van de Libanonberg. In de loop der decennia zijn enorme hoeveelheden ceders door allerlei naties geëxploiteerd. Vanwege de majesteit en veerkracht van de ceder wordt gezegd dat God zelf de bomen duizenden jaren geleden had geplant. Vandaag de dag zijn 300 duizendjarige ceders alles wat er nog over is van de eens zo rijke overvloed aan cederbomen. Je kan er enkele zien in het Arz Bos, een beschermd gebied in de buurt van de Qadisha Vallei. De plaatselijke bevolking is erg trots op hun ceders en koestert ze, wat de reden is waarom de ceder het officiële symbool van Libanon is geworden.

JBEIL

Het idyllische vissersstadje Jbeil alias Byblos is een van de oudste steden van het Midden-Oosten en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft een indrukwekkend historisch erfgoed met goed bewaarde stadsmuren die dateren uit de Fenicische periode. Je kan gemakkelijk een hele dag doorbrengen met een bezoek aan het kruisvaarderskasteelcomplex dat pal aan zee is gebouwd en met slenteren door de smalle steegjes van de oude soek in de prachtige oude stad. Deze charmante mediterrane stad heeft veel mooie cafés en restaurants waar je kan genieten van zowel drankjes als een aantal authentieke Libanese gerechten terwijl je uitkijkt over de zee.

BAALBEK TEMPEL

De ruïnes van Baalbek zijn de belangrijkste attracties van Libanon en een must-activiteit wanneer je in het land bent. Het enorme tempelcomplex van Baalbek, gelegen in de vruchtbare Bekaa-vallei in Oost-Libanon, is werkelijk betoverend. Zijn oorsprong gaat terug tot de Fenicische periode, rond 300 voor Christus. Eeuwen later werd het opgenomen in het Griekse Rijk, gevolgd door de Romeinse tijd, waarin Baalbek tot een Romeinse kolonie werd gemaakt.

BYBLOS

Byblos is een van de oudste steden ter wereld die door de jaren heen ononderbroken bewoond is gebleven. Byblos zou de allereerste stad zijn die onder de Fenicische dynastie werd gesticht en staat momenteel op de Werelderfgoedlijst. De kleine kan bogen op een rijke geschiedenis en is een belangrijke archeologische vindplaats. De overblijfselen van het kruisvaarderskasteel zijn een bekende toeristische bestemming waar men kan rondwandelen in de geplaveide straatjes en de oude stenen huizen. Byblos is een vissersplaats aan de kust en fungeert ook als een gezellige kleine haven die zeer gewaardeerd wordt om zijn zeevruchten en restaurants.

Hoogtepunten in Zuid-Libanon

BEIRUT

De hoofdstad van Libanon is een kosmopolitische bestemming met een diverse cultuur en een opwindend evenwicht tussen oud en modern. Beiroet is de thuisbasis van zowel christenen als moslims die hun geloof belijden en hun leven in harmonie naast elkaar leiden. Afgezien daarvan is de rijke geschiedenis overal in het centrum te zien: prachtige traditionele huizen staan in een rij in de levendige wijk Gemmayzeh, oude Romeinse ruïnes staan te midden van moderne wolkenkrabbers. Daarentegen biedt het moderne Beiroet chique bars, een chique nachtleven en een ongelooflijke kunst- en modescene, waardoor het de welverdiende bijnaam “Parijs van het Midden-Oosten” heeft gekregen. De culturele diversiteit van de stad komt ook tot uiting in de overheerlijke lokale keuken die in de voortreffelijke restaurants van Beiroet wordt geserveerd.

CORNICHE

De Corniche is een beroemde promenade van ongeveer 5 km lang langs de kustlijn van Beiroet. De hoofdboulevard van de stad loopt langs deze promenade en de iconische Raouché-rots die uitsteekt in de verre zee, vormt een prachtige picknickplaats voor gezinnen, koppels en reizigers. De Corniche, omzoomd door weelderige groene hekken en palmbomen, is een populaire plek voor joggers, wandelaars en reizigers die op zoek zijn naar Libanese restaurants. Zij brengen ook tijd door in het nabijgelegen Luna Amusement Park om te genieten van paalvissen en andere spannende activiteiten.

BEIT ED-DINE

Beit ed-Dine, dat in de 19e eeuw op een berg rond een kleine gemeente werd gebouwd, is een indrukwekkend paleis en een prachtig voorbeeld van de Libanese architectuur. Met zijn sierlijk versierde binnenplaatsen en terrassen weerspiegelt het paleis de luxueuze levensstijl van zijn oer-keizers. Parallel aan deze bergachtige stad liggen steile valleien en prachtige kloven die een panoramisch uitzicht bieden aan de bezoekende groepen reizigers. In deze plaats wordt ook jaarlijks in de zomer het Beit ed-Dine Festival gehouden, dat door duizenden gelovigen wordt bijgewoond.

TYRUS

Tyrus, gelegen in de zuidelijke regio van het land, is een kleine stad die oorspronkelijk gebouwd is op rotsachtige basisformaties die de oude ruïnes van een groot handelscentrum weerspiegelen. Het is een oer-Fenicische stad en is beroemd om zijn traditionele sites waaronder overblijfselen, Romeinse hippodromen, en zeehavens die dateren van zo ver terug als 2750 voor Christus. Vandaag de dag is Tyrus een bruisende havenstad met alle voorzieningen van een moderne nederzetting. De stad telt ongeveer 0,2 miljoen inwoners en is een populaire toeristische bestemming in de regio.

SAIDA

De havenstad Saida, ook Sidon genoemd, lag te midden van dichte citrus- en bananenboomgaarden en was ooit een rijke en bloeiende Fenicische stad, met nauwe handelsbetrekkingen met het oude Egypte en een wereldwijd befaamde glasindustrie. Later werd het de hoofdstad van de Perzische satrapie, maar tegenwoordig is het vooral bekend om zijn vers fruit en zijn zoetigheden (de plaatselijke specialiteit is een kruimelig koekje genaamd senioura). Sporen van Saida’s rijke geschiedenis zijn nog overal in de stad te vinden, met veel oude overblijfselen in de oude stad. De geschiedenis maakt deel uit van het dagelijks leven.

Hoogtepunten in Zuid-Thailand

STRANDVAKANTIE IN HET OOSTEN

Zoek je een bounty-strand, snorkelparadijsje, veel activiteiten of juist de ultieme relaxplek? Dit zijn de beste eilanden voor Thailand met kinderen. Koh Tao staat bekend als een goede plek om te snorkelen. Op Koh Samui zijn de stranden van Bo Phut en Mae Nam aanraders voor kinderen vanwege de rustige zee. Je kan op Koh Samui een olifantenkamp bezoeken of een populaire dagtrip maken naar het Ang Thong National Marine Park met haar 42 eilandjes.

STRANDVAKANTIE IN HET WESTEN

Krabi en Phuket zijn minder aan te raden in de zomervakantie vanwege het ruwe en regenachtige klimaat die periode. Vooral Krabi krijgt met de krijtrotsen aan het strand een prachtige uitstraling. Oudere kinderen kunnen hier kajakken, snorkelen of rotsklimmen. Ook kan je hier prachtige dagtrips maken naar de allermooiste eilanden van Thailand, de Similan- en Surin eilandenVanuit beide plekken kan je ziplinen en zijn er tal van waterpretparken!

PHI PHI EILANDEN

De Phi Phi eilanden liggen in de buurt van het eiland Phuket aan de kust van Malakka. De topattracties van de Phi Phi-eilanden zijn niet minder dan de wonderen op aarde. Het levendige koraal en de riffen maken het een koele bestemming om te snorkelen, en een haaienobservatiepunt mag je niet missen. Duiken, longtail boot expeditie, en niet te vergeten zwemmen in de blauwe lagunes zijn opmerkelijke plaatsen om te bezoeken in het zuiden van Thailand.

KOH PHI PHI

Monkey Beach ligt aan de zuidwestkant van Tonsai Bay. Het is een prachtig lange strook wit poederzand omzoomd door smaragdgroen water. Monkey beach op Koh Phi Phi is de ideale spot om aapjes op een strand te zien. De beboste klif is het leefgebied van apen, waar het strand zijn naam aan dankt. De aapjes zijn niet bang voor toeristen en zouden zomaar op je schouder kunnen springen. Monkey Beach is niet alleen beroemd om zijn harige bewoners. Het staat ook bekend als een top-notch snorkelplek. Het ondiepe water van Monkey Beach herbergt een levendige onderwaterwereld, die je echt het gevoel geeft alsof je in een aquarium zwemt.

Een vakantie vol plezier in Thailand!

Welke bestemmingen passen bij jouw ideale vakantie? Twijfel je over welk seizoen ideaal is voor jouw vakantie? Ben je gesteld op luxe of ben je eerder avontuurlijk ingesteld? Wij geven advies op maat. Ook op al je vragen rond bagage, voorzieningen en hygiëne ter plaatse hebben wij een antwoord.