Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Home » Wat is de beste reistijd voor Thailand?

Beste Reistijd Thailand

In Bangkok, de megastad met meer dan 10 miljoen inwoners is het heerlijk rondslenteren. Prachtige tempels, vele eetkraampjes en een bruisend nachtleven doen je verstommen van verbazing. In het noorden, het authentieke Thailand en het land van de oude koninkrijken, is de sfeer ontspannen. Met zijn oude bergstammen, uitgestrekte rijstvelden en natuurparken kom je in deze regio ogen tekort.
En tenslotte het zuiden, het gebied van de exotische eilanden met een azuurblauwe zee en parelwitte stranden waar prachtige rotsformaties uit de zee opduiken. Samen met de kruidige keuken en een net iets andere mentaliteit is het hier heerlijk relaxen.

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ 

De seizoenen

Thailand heeft 3 seizoenen: het regenseizoen (laagseizoen, juni-oktober), het koele seizoen (hoogseizoen, november-februari) en het hete seizoen (tussenseizoen, maart-mei).

Het regenseizoen is het minst voorspelbare seizoen. De meeste dagen regent het, maar vaak slechts voor een paar uur in de namiddag of ‘s nachts. De regen wordt vaak erger tussen juni en augustus, met een piek in september en oktober. Het regenseizoen in Thailand heeft ook positieve kanten. Door veel regen kleurt de natuur schitterend groen. We raden de maanden november en december aan omdat het landschap dan nog groen is en de watervallen spectaculair zijn door de neerslag in de vorige maanden. Een ander voordeel van het regenseizoen is dat de prijzen dalen. Omdat er minder reizigers komen, hebben veel accommodaties plaats over. Ze willen dit vol krijgen waardoor je makkelijker kunt onderhandelen over de prijs.

Thailand is een uitgestrekt land. Daarom bespreken we de beste reistijd van Noord-, Centraal- en Zuid-Thailand apart.

Noord-Thailand

In het hooggelegen, minder vochtige noorden ervaar je heel het jaar door warme temperaturen, gemiddeld boven 30°C. ’s Nachts kan het wel serieus afkoelen tot wel 0°C in het koele seizoen.

Het noorden is extra mooi als de natuur groen is. Dit is meestal tijdens of net na het regenseizoen. Daarom zijn de maanden juni tot en met augustus aan te raden. Hou je echter niet van regen dan kan je deze maanden beter vermijden.

Verder kan je noord Thailand het beste bezoeken van november tot en met januari. Dan heb je de beste kans op mooi weer, namelijk warme temperaturen en weinig regen. Hou er wel rekening mee dat de omgeving in de koele, droge maanden (november tot en met februari) niet op z’n mooist is omdat er minder regen is gevallen. 

Centraal-Thailand

In Centraal-Thailand ligt de hoofdstad Bangkok. De beste reistijd voor centraal Thailand is van november tot en met april. In deze maanden valt de minste regen. In de andere maanden heb je veel meer kans op een harde regenbui. Hierdoor krijgt het gedeelte in het regenseizoen vaak last van overstromingen.

Zuid-Thailand

Het zuiden van Thailand heeft een stabieler klimaat met aangenamere temperaturen. De temperaturen liggen iets lager dan de rest van het land. Er is wel meer neerslag dan in de rest van Thailand. Hier begint de regenval al rond april en stopt pas in november. Daardoor is de beste reistijd voor Zuid-Thailand iets korter. De beste maanden lopen van december tot en met maart omdat hier de minste regen is. Vooral december raden we aan omdat dan de natuur nog op z’n prachtigst is van het regenseizoen.

Bij het boeken van onze reis werd ons gezegd dat we uit onze “comfort zone” zouden gehaald worden. Nooit durven geloven dat het buiten die zone zo leuk vertoeven is! Heel goed gedaan UniTrips

Nancy & Pascal - Trip naar Thailand

Wil je ook een onvergetelijke Thailand-ervaring?