Hoogtepunten in Laos

Over Laos

Laos is werkelijk een verbluffend mooi, vriendelijk en opwindend land dat bovenaan het lijstje van elke reiziger moet staan. De schoonheid van Laos ligt in de natuur met indrukwekkende kalksteen en karstbergen, verborgen grotten, weelderige jungles en terrasvormige rijstvelden, met lieflijke bergstammen die in plattelandsdorpjes ver van de gebaande paden wonen. Voeg daarbij het uitstekende eten, glinsterende stoepa’s en tempels en avontuur zoals bergbeklimmen, kajakken, trektochten en fietsen, en Laos is de beste plek in Zuidoost-Azië.

Hoogtepunten in Noord-Laos

VIENTIANE

Vientiane is de charmante hoofdstad van Laos en hoewel het technisch gezien een hoofdstad is, voelt het toch eerder als een kleine stad dan iets anders. Vientiane heeft een prachtige oude Franse wijk die je kunt verkennen. Als je rondloopt vind je ook een overvloed aan Frans geïnspireerde architectuur, zoals een Laotiaanse versie van de beroemde Arc de Triomphe in Parijs, bekend als Patuxai. Er zijn ook andere bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn, zoals uitgestrekte lokale markten en tempels zoals Wat Si Saket, de oudste van zijn soort in Vientiane.

LUANG PRABANG

Als je op zoek bent naar het serene hart van Laos, dan kan je naar Luang Prabang reizen, een stad die aan de machtige Mekong en Khan rivieren ligt. De stad is ook bekend om zijn prachtige kleine Europese stijl cafés die zijn gelegen langs de schilderachtige oevers van de rivier en dit gebied is zo prachtig dat het ook een UNESCO World Heritage Site. Overal in de stad vind je ook prachtige tempels en als je van wandelen houdt, kan je naar de Kuang Si watervallen gaan, waar je verbazingwekkende azuurblauwe cataracten vindt met diepe poelen die perfect zijn om in te baden.

VANG VIENG

Vang Vieng ligt tussen Vientiane en Luang Prabang en is een van de belangrijkste backpackersplaatsen in Laos. Vroeger had dit deel van Laos een nogal wilde reputatie en een verrassend bruisend nachtleven, maar nu is het een beetje meer ingetogen. Een van de belangrijkste redenen om naar Van Vieng te komen is om te tuben op de Nam Song rivier en tegelijkertijd het weelderige oerwoudlandschap in je op te nemen. Er zijn ook andere plaatsen zoals de Tham Phu Kham grot die bekend staat om zijn lagune en bronzen beeld van de Boeddha.

HUAY XAI

Huay Xai ligt op de grens tussen Laos en Thailand, wat de reden is dat veel mensen het bezoeken als ze van het ene land naar het andere oversteken. Het is echter ook bekend om zijn cruises op de Mekong rivier, want je kunt een boot nemen van Huang Xai naar Luang Prabang en voor veel bezoekers is dit het hoogtepunt van een reis naar Laos. Het is ook de toegangspoort tot het Bokeo Natuurreservaat dat bekend staat om zijn spectaculaire Gibbon Experience.

NONG KHIAW

Nong Khiaw is een mooie plek in Laos die snel naam aan het maken is als een van de beste plaatsen in het land om te bezoeken als je er even helemaal uit wilt zijn. Hier vind je een aantal geweldige trekking en wandel mogelijkheden en je kunt tijd doorbrengen met fietsen rond de schilderachtige dorpjes hier die de belangrijkste stad omringen. Nong Khiaw ligt ook aan de prachtige Nam Ou rivier, dus je kunt hier een boottocht maken die je het hele landschap laat zien vanaf het uitkijkpunt van het water. Dit deel van het land is ook omgeven door prachtige karstformaties en de kalksteengrotten hier, zoals de Pha Tok Grotten, zijn een geweldige locatie voor iedereen die van speleologie houdt.

Hoogtepunten in Zuid-Laos

SI PHAN DON ISLANDS

Laos staat bekend om het feit dat het geen kustlijn heeft, dus het klinkt misschien vreemd om te horen dat het de thuisbasis is van de Si Phan Don-eilanden, wat in het Laotiaans ‘Vierduizend Eilanden’ betekent. De eilanden zijn ontstaan doordat de Mekong rivier zich verspreidde dicht bij de grens tussen Laos en Cambodja, waardoor deze verbazingwekkende kleine eilandjes zijn ontstaan. De eilanden variëren in grootte, wat geweldig is omdat je kunt kiezen voor enkele van de grotere eilanden zoals Don Khon en Don Det als je een beetje meer nachtleven wilt. Je kunt ook kleinere en slaperigere eilanden bezoeken, zoals Don Khong, als je er echt even tussenuit wilt en er even helemaal uit wilt in Laos.

THAM KONG LO

Tham Kong Lo is de naam voor de Kong Lo grot die deel uitmaakt van het bredere Phu Hin Bun Nationaal Park. Het park en de grot liggen langs de Phu Hin Bun rivier en van de centrale kamer wordt gezegd dat het een van de meest spectaculaire in heel Zuidoost-Azië is. De grot is zo’n 6,5 kilometer lang en 300 meter hoog en staat bekend om zijn prachtige jade-gekleurde poelen waarvan wordt gezegd dat ze dezelfde kleur hebben als de huid van de Hindoe-god Indra. De beste manier om de grot te bekijken is door een boottocht te maken langs de verbazingwekkende kamer en te genieten van de bergkristallen en stalagmieten en stalactieten hier.

WAT PHU

Wat Phu is ook bekend als Vat Phou en is een prachtige Khmer tempel die dicht bij de Phu Kao berg in de Champasak provincie van Laos ligt. Dit is een Hindoetempel die tussen de 11e en 13e eeuw werd gebouwd en dit zou een strategische locatie zijn geweest in het machtige Khmerrijk dat zich uitstrekte van Angkor in het naburige Cambodja. Tegenwoordig vind je er tempels die qua stijl lijken op die van Angkor, maar die ook gedeeltelijk door de jungles van Laos zijn uitgesleten.

PAKSE

Pakse is de hoofdstad van de provincie Champasak en een van de grootste steden in het zuidelijke deel van Laos. Veel mensen komen hier om dan verder te reizen naar het naburige Si Phan Don, Wat Phou of het Bolaven Plateau en je kunt vanuit Pakse ook naar het Xe Pian National Protected Area of Lao Ngam. Met dit in gedachten is er echter nog veel te zien en te doen in Pakse zelf als je op doorreis bent, dus probeer hier indien mogelijk een paar nachten door te brengen. De stad ligt aan de Mekong en Sedone rivieren en je vindt er heerlijke visrestaurants langs de waterkant, evenals kruidensauna’s waar het gebied ook bekend om staat.

CHAMPASAK

De Laotiaanse provincie Champasak, met dichte groene jungles, Franse koloniale ruïnes en een oude tempel die de blauwdruk zou zijn voor Angkor Wat, ligt aan de Mekong-rivier in het zuidwesten van het land, dicht bij de grenzen met Thailand en Cambodja. Hier kan je een rondleiding maken langs de ruïnes uit de Khmer-periode van Wat Phou, UNESCO-werelderfgoed, gelegen aan de voet van de berg Phou Khao. Je kan ook een cruise maken langs de Mekong op een omgebouwde rijstschuit. Verder stroomafwaarts kan je een boottocht maken naar de 4.000 eilanden, een archipel van piepkleine eilandjes en zandbanken te midden van de gevlochten stromen van de Mekong, die je op de fiets kunt verkennen.

Een vakantie vol plezier in Thailand!

Welke bestemmingen passen bij jouw ideale vakantie? Twijfel je over welk seizoen ideaal is voor jouw vakantie? Ben je gesteld op luxe of ben je eerder avontuurlijk ingesteld? Wij geven advies op maat. Ook op al je vragen rond bagage, voorzieningen en hygiëne ter plaatse hebben wij een antwoord.