Wanneer is de beste tijd om naar Azië te reizen?

Staat Azië bij jou ook al een tijdje op je lijst, maar weet je niet in welke periode je het beste kan reizen naar welk land? Elk land in Azië heeft zijn eigen specifieke weersomstandigheden die iedere maand kunnen wisselen. De ene maand kan het heel hard regenen en plakkerig warm zijn en enkele maanden later is het aangenaam warm en droog. 

We geven je een overzicht van populaire Aziatische bestemmingen met elk hun beste reistijd zodat je je geen zorgen moet maken over het weer wanneer je er naartoe vliegt. 

Malediven – Male

Het hele jaar door is het weer in de Malediven mooi en de temperaturen blijven ook hoog. Je zal dus naar de neerslag moeten kijken bij een reis naar de Malediven. Het regenseizoen is van mei tot oktober. Het is niet altijd slecht om in het regenseizoen te reizen, want het regent vaak maar een klein gedeelte van de dag en de prijzen zijn een stuk lager dan in het hoogseizoen. 

Thailand – Bangkok

De hoofdstad van Thailand heeft een tropisch klimaat met 3 seizoenen: heet van maart tot juni, nat van juli tot oktober en droog van november tot februari. Het kan zeker ook regenen in het droge of hete seizoen, waardoor het erg benauwd aan kan voelen. Ook in het regenseizoen blijft het steeds erg warm met meestal alleen rond de middag een regenbui.

Thailand – Krabi

 Krabi ligt in het zuiden van Thailand en deze regio heeft twee seizoenen: het regenseizoen (moesson) van mei tot oktober en het droogseizoen van november tot april. In juni is het soms moeilijk om sommige eilanden te bereiken door de moesson, dus als je meerdere eilanden wil verkennen kan je best niet in deze maand naar het zuiden van Thailand reizen. De winden zijn in juli en augustus al minder sterk, dus als je besluit in het moessonseizoen te reizen, zijn deze twee maanden het beste. Het weer is in deze periode wel vrij onvoorspelbaar, waardoor je beide hitte en regen kunt verwachten.

Indonesië – Bali

Op Bali duurt een dag gemiddeld 12,5 uur waarvan ongeveer 8 uur met stralende zon. Bali heeft ook 2 seizoenen: droog en moesson. Wanneer je in de bergen gaat, zal je een klein temperatuurverschil voelen in vergelijking met de kust. Aan de kust is het uiteraard wat warmer. Als je van een gezellige sfeer houdt, is het de moeite waard om in het regenseizoen (november-maart) te gaan. Er zijn veel festivals die in deze periode worden georganiseerd. Wil je liever droog blijven? Dan kan je het best reizen van april tot oktober. Maar tijdens het regenseizoen kan je nog steeds naar het strand en naar  natuurlijke waterbronnen!

Sri Lanka- Colombo

Sri Lanka heeft een typisch tropisch klimaat met bijhorende Aziatische moessons. In Sri Lanka zijn er 3 periodes: 2 moessonseizoenen en een droogseizoen. De beste tijd om te reizen is van december tot maart want dan is het droog. De zwaarste neerslag valt in het zuiden in mei en oktober. Er is een groot verschil met het noorden van het eiland op het vlak van het weer. Aan de noordkant is het van april tot september relatief droog en in oktober begint dan het regenseizoen. Van oktober tot januari is er nog een moessonseizoen dat te vergelijken is met de moesson van mei tot augustus.

Vietnam – Hanoi

Ook in Vietnam wordt het land opgedeeld in twee op het vlak van neerslag. In Hanoi bijvoorbeeld zijn er 2 seizoenen: de noordoostelijke moesson (november-april) en de zuidwestelijke moesson (mei-oktober). Vergis je niet want ook in het regenseizoen zijn er veel zonnige dagen met enkel regen in de namiddag of ’s avonds. Maar er zijn ook zeker dagen dat het bijna de hele dag regent. Dus laat je niet verrassen en neem toch maar voor de zekerheid een regenjas mee. 

Verenigde Arabische Emiraten- Dubai

Je kan vooral hoge temperaturen verwachten wanneer je naar Dubai of naar één van de andere Emiraten reist. Er heerst in Dubai een woestijnachtig klimaat vanwege de locatie. Met als gevolg dat er niet veel neerslag valt in dit gebied. In de zomer kunnen temperaturen oplopen tot over de 40 graden. Het is zeker verstandig om een hotel te zoeken met zwembad en airconditioning. Of je moet reizen in de koelere maanden in het voorjaar. 

Maleisië – Kuala Lumpur

Kuala Lumpur heeft een tropisch klimaat. Het hele jaar door schieten de temperaturen de hoogte in maar er komt ook veel neerslag bij kijken. Ook hier zijn er 2 seizoenen: regen (oktober-april) en droog (mei-september). De maanden met de meeste neerslag zijn maart, april en oktober. Maar over het algemeen is er geen slechte tijd om Kuala Lumpur een bezoekje te brengen. Het is er altijd warm en je kan ook ’s avonds genieten van de hoge temperaturen.

Israël – Tel Aviv

In Tel Aviv heerst er een warm, mediterraans klimaat, wat betekent dat er droge zomers en zachte, natte winters zijn. De zon schijnt het hele jaar door maar de temperatuur daalt wel tussen november en maart. De meeste neerslag valt in januari en februari, een paar uur per dag. Het warme en droge seizoen loopt van juni tot september.

Filipijnen – Manilla

In Manilla veranderen de temperaturen gedurende het jaar niet veel. Ook in de Filipijnen zijn er maar 2 seizoenen: het regenseizoen, die loopt van mei 
tot november en het droge seizoen van januari tot april. De meest natte maand is Augustus en de allerbeste periode om de Filipijnen te bezoeken is tussen december en april.  

Cambodja – Phnom Penh

Het klimaat in Phnom Penh het best omschreven worden als een tropische moesson. Van eind november tot eind april loopt het droogseizoen. Het regenseizoen is van mei tot november. Gedurende het jaar zijn er hoge temperaturen dus er is geen ultieme periode om naar Cambodja te reizen. De ‘beste’ maanden om deze regio te bezoeken zijn december tot maart aangezien de temperaturen dan warm zijn er minder tot geen neerslag zal vallen in deze periode. 

Japan – Tokio

In Tokio en het omliggende gebied is er vochtig subtropisch klimaat met zachte droge winters en warme vochtige zomers. Sneeuw is zeer zeldzaam. De warmste maanden zijn zoals bij ons juli en augustus en het regenseizoen duurt van maart tot oktober.

Singapore

Ook Singapore heeft een tropisch klimaat. Het is hier altijd warm. De temperaturen dalen zelden onder de 24 graden Celsius ’s nachts. Van juni tot september komt de oostelijke moesson die droog weer met zich mee brengt. De westelijke moesson brengt regen van november tot februari. Zware regen kan echter het hele jaar door vallen, maar meestal voor een zeer korte tijd. De maand met de meeste neerslag is december en juni is de heetste maand.

China – Peking 

In Peking, of Beijing, zijn er seizoenen: een korte, warme lente (april-mei), een lange hete zomer (juni-augustus), een koele herfst (september-oktober) en een koude winter (november-maart). Als het warm is is het zeer warm maar in de winter kunnen de temperaturen ook ver onder nul zakken. In de zomer dan het graden Celsius zijn en in de winter -20 graden Celsius. De meeste neerslag valt in juli en augustus, het droge seizoen is van november tot maart. 

India – New Delhi

Het klimaat in New Delhi is warm, gekenmerkt door een natte zomer en droge winter. Juni is de start van het regenseizoen met hoge temperaturen en hevige maar korte buien. In november koelt het af en begint de winter. In januari is het vaak mistig, maart brengt meer wind en vanaf mei beginnen de hoge temperaturen die duren tot oktober. De beste periodes om New Delhi te bezoeken zijn januari, maart, november en december. 

Jordanië – Akaba

Jordanië heeft een woestijnklimaat. De dagen zijn lang, warm en droog. Tijdens de winter komt er meer neerslag en dalen de temperaturen. Dit land is heel divers door de ligging ten opzichte van de zeespiegel en de nabijheid van water. Deze verklaren de klimaatverschillen in de regio’s van het land. Als je meer naar het oosten reist, neemt de neerslag af, de temperatuurverschillen zijn daar ook groter. In Akaba is er een aangename temperatuur en mooi weer van december tot maart.

Myanmar – Naypyidaw

Myanmar staat bekend om zijn tropisch savanneklimaat. Hierdoor is het elke maand lekker warm en moet er enkel gekeken worden naar de neerslag. In de zomermaanden begint het moessonseizoen. Omdat er tussen november en mei het minste neerslag valt, is dit het beste moment om naar Myanmar te reizen.

Laos – Vientiane

In Laos kan je heel het jaar door warm weer tussen 28°C en 37°C verwachten. Dit komt door het tropische savanneklimaat. Laos heeft te maken met een moesson tijdens de zomermaanden. Hierdoor kan je best tijdens de andere maanden naar Laos reizen. Houdt je niet van temperaturen boven de 30 °C? Dan kan je best tijdens december of januari Laos bezoeken.

Hongkong – Hong Kong

Hongkong heeft een chinaklimaat waarbij de temperatuur niet lager zakt dan 18°C. Deze lage temperaturen kan je verwachten tijdens de wintermaanden. Tijdens de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot 31°C. Het nadeel van de zomermaanden is dat er meer neerslag valt dan tijdens de wintermaanden in Hongkong. 

Verenigde Arabische Emiraten – Abu Dhabi

Abu Dhabi is voor de zonnekloppers een echt Walhalla. Door het woestijnklimaat is het overdag erg warm, tot zelfs heet terwijl het ’s nachts stevig kan afkoelen. Regen valt er quasi nooit waardoor je enkel naar de temperatuur moet kijken. Afhankelijk van je voorkeuren van warmte, is het zomer- of winterseizoen het beste om te reizen. Toch raden we je aan om de zomermaanden te vermijden wegens te hoge temperaturen die kunnen leiden tot uitdrogingsverschijnselen en huidschade.

Oman – Muscat

Met de hoge temperaturen doorheen het jaar en de weinige neerslagen, kan worden geconcludeerd dat Oman een woestijnklimaat heeft. Enkel een klein stukje van Oman krijgt te maken met een moesson doordat het staartje van deze moesson eindigt in Oman. Je kan dus doorheen heel het jaar Oman bezoeken maar voor de meest aangename temperaturen kan je best tussen november en april gaan.

Libanon – Beiroet

Libanon is de perfecte bestemming voor diegene die in en rond de zomerperiode een vakantie willen naar Azië. Libanon heeft een mediterraan klimaat waarbij de zomers droog en warm zijn en de winters kouder. Hierdoor is de beste reistijd voor Libanon van april tot en met november.

Qatar- Doha

Jordanië Qatar heeft een woestijnklimaat waarbij de temperaturen overdag warm tot heet kunnen zijn. ’s Nachts koelt Qatar dan ook weer stevig af. Doordat er quasi geen neerslag valt in Qatar, is het belangrijkste aspect om naar te kijken de temperatuur. Qatar kan in de zomermaanden zeer warm tot heet zijn, waardoor wij aanraden de zomermaanden te vermijden. Tijdens de wintermaanden schommelt de temperatuur nog steeds tussen de 23°C en 29°C, wat een mooie ontsnapping aan de Belgische winter is.