Luang Prabang – Pakse

Inspiratieroute: Luang Prabang – Pakse

Laos is het minst gekende en minst bezochte land van Zuidoost-Azië en dit is totaal onterecht! Het land biedt heel wat troeven die je tijdens deze inspiratieroute zeker zal terugvinden.

De oude stad Luang Prabang is een culturele parels met zijn tempels en monniken. De Khmer-ruïnes in het zuiden en de monumenten van Vientiane zijn authentieke stukjes cultuur en ook de natuur is er  verrassend. De Mekong stroomt van noord naar zuid door berggebieden met etnische minderheden en mooie landschappen, langs prachtige watervallen en duizenden eilandjes bij Pakse.

Ontdek het snel!

Luang Prabang – Pakse

Dag 1: AANKOMST LUANG PRABANG (-/-/-)


Welkom in Laos
Bij aankomst op Luang Prabang International Airport, word je opgewacht door je Engelssprekende gids en word je naar het hotel gebracht. Geniet van je vrije tijd in de namiddag.

Aan het eind van de middag ga je naar het huis van mevrouw Deuane, een traditioneel Laotiaans huis gelegen aan de oever van de Mekong rivier. Je zal deelnemen aan een Baci, dit is een collectieve ceremonie waarbij de geesten worden aangeroepen. Hierna is er tijd voor een aperitief terwijl je geniet van de zonsondergang. 

In de avond is er de mogelijkheid om te petanquen met de lokale Laotianen. Geniet van je vrije avond. 

 

Dag 2: LUANG PRABANG (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. Je begint de ontdekking van Luang Prabang met een stadstour per fiets en bezoekt zijn beroemde tempels:

Vat Xieng Thong: De in de 16e eeuw gestichte “Tempel van de Gouden Stad” wordt beschouwd als de mooiste van het land. 
Het Koninklijk Paleis, dat nu een nationaal museum is. Hier vind je De Phra Bang, het Boeddhabeeld waaraan de stad haar naam ontleent. Het is is ondergebracht in een recente kapel die in de tuinen van het paleis is gebouwd.
Vat Mai: Gebouwd aan het begin van de 18e eeuw, is een van de mooiste tempels van de stad, met zijn bijzondere dak met 5 zijden, en zijn veranda die een gouden façade beschut.

Lunch in een restaurant aan de hoofdstraat.

In de namiddag ga je naar Ock Pop Tock, een prachtig landgoed gelegen aan de oever van de Mekong rivier dat vandaag de dag de meest representatieve lokale etnische groepen van Laos herbergt. (Ya, Kamu, Akha, Tai Lu, Tai Dam …).

Aan het eind van de dag ga je terug naar het stadscentrum en de dappersten beklimmen Mount Phousi (ongeveer 300 treden), die als een heilige heuvel wordt beschouwd. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de stad, de Mekong en de omliggende bergen.

 

Dag 3: LUANG PRABANG (B/-/-)

Ontbijt in hotel. Vroeg in de ochtend word je naar het Hmong en Khamou dorp Ban Long Lao gebracht. Je zult ongeveer 3 uur wandelen tussen graangewassen, rubberplantages en bos om aan te komen bij de top van de indrukwekkende Kuang Sy watervallen en dan kom je langzaam naar beneden. 

Lunch in het Carpe Diem restaurant gelegen onder de site, weg van de drukte. 

Na deze pauze, bereik je de Mekong oever en vaar je terug naar Luang Prabang. Onderweg stop je in de Mekong Eden Farm, een charmante verborgen tuin in het bos. Je wordt verwelkomd door Om, een jonge Laotiaan, bioloog van vorming en gepassioneerd van planten en landbouw. Om heeft sinds een klein jaar, een klein Eden langs de Mekong gecreëerd waarop hij een biologische groentetuin kweekt en een gemeenschap van dorpelingen sensibiliseert rond goede praktijken in biologische landbouw maar ook eco-toerisme.

Daarna zal je genieten van een heerlijk diner gekookt door Om zelf met verse groenten en fruit. 

Terugkeer naar Luang Prabang.

 

Dag 4: LUANG PRABANG – NAM XUANG RIVER VILLAGE (B/-/-)

Ontbijt in het hotel.

Rijstveld ervaring vandaag! In de ochtend ga je naar de Living Land Farm, op 30 minuten rijden van Luang Prabang, om alle stadia van de rijstteelt te ontdekken en eraan deel te nemen (van de plant tot de oogst tot op je bord!)

Lunch ter plaatse in het restaurant met uitzicht op de rijstvelden.

Na de rijstveld ervaring, rij je buiten Luang Prabang en ga je naar het noorden. Je stopt in een klein dorpje bij de Nam Xuang rivier. 
Bij aankomst op de Mekong Eden Farm, heb je de mogelijkheid om te overnachten in een eco-bungalow in de natuur. 

Je begint je ontdekkingstocht met een wandeltocht in de boomgaarden en omliggende tuinen. Daarna ga je aan boord van een kleine pirogue voor een boottocht op de Nam Xuang rivier.

Aan het einde van de dag keer je terug naar het dorp en ben je getuige van een demonstratie van Khene Hmong (afhankelijk van beschikbaarheid).

 

Dag 5: NAM XUANG RIVER VILLAGE – NONG KHIAW (B/-/-)

De ochtend begint met een kleine doorgang bij de pagode om de offerplechtigheid bij te wonen. Ontbijt in het huis van de familie.

Dan begint de ontdekking van dit kleine dorp, zijn habitat, zijn traditionele economische activiteiten: weven, mandenvlechten, netten, borduurwerk, sommige meer seizoensgebonden (goudzoeken).

In de late ochtend verlaat je je gastfamilie en ga je op weg naar Ban Pak Ou. Bij aankomst steek je de Mekong over aan boord van een kleine pirog om de grotten van Pak Ou te ontdekken, die onderdak bieden aan honderden beelden van de Boeddha die in de loop der jaren door gelovigen zijn neergelegd.

Lunch in een lokaal restaurant.

Na de lunch rij je naar Nong Khiaw waar je laat in de middag aankomt. Neem je intrek in je bungalows aan de Nam Ou rivier. Nong Khiaw is een groot dorp in het noorden van Laos, genesteld in het hart van het karstgebergte en begrensd door de Nam Ou rivier.

Einde van de dag ter vrije besteding.

 

Dag 6: NONG KHAIW – BAN SOB CHAEM – MUANG NGOI (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. Vertrek per privé boot voor een prachtige cruise op de rivier Nam Ou, temidden van prachtige landschappen van karstrotsen naar het dorp Ban Sob Chaem, een klein weversdorpje.

Vervolgens stop je in Muang Ngoy. Hier krijg je de kans om een wandeling te maken in het midden van de rijstvelden omgeven door deze landschappen van karstrotsen.

Lunch in een lokaal restaurant.

Op het einde van de dag, terugkeer per boot naar Nong Khiaw.

Einde van de dag ter vrije besteding.  

 

Dag 7: NONG KHIAW – LUANG PRABANG (B/-/-)


Ontbijt in het hotel. In de vroege ochtend klim je naar de top van Pha Daeng (ongeveer 3:30 lopen heen en terug) voor een panoramisch uitzicht over Nong Khiaw en de omgeving.

Lunch in een lokaal restaurant in Nong Khiaw.

In de namiddag keer je terug naar Luang Prabang per privé-boot op de Nam Ou rivier tot aan de Pak Nga dam (ongeveer 2u30 à 3u varen) waar je chauffeur op je zal wachten. Daarna ga je verder over de weg naar Luang Prabang.

Je komt aan in de late namiddag in Luang Prabang, de perfecte timing om een wandeling te maken naar de avondmarkt die elke dag plaatsvindt in de hoofdstraat van 17u tot 21u.

Dag 8: LUANG PRABANG – VANG VIENG – NAM NGUM LAKE (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. Je vertrekt vroeg op de dag naar Vang Vieng, een stad die bekend staat om zijn karstgebergtelandschappen die doen denken aan die van Halong Bay in Vietnam. Je rijdt door deze sprookjesachtige landschappen en observeert het plattelandsleven van kleine dorpjes langs de weg.

Lunch onderweg in een lokaal restaurant.

In de namiddag maak je een boottocht met een pirogue op de Nam Song rivier. Daarna ga je op ontdekking in de “Tham Tjiang” grot, een van de vele grotten in de regio. Ze is bereikbaar via een grote trap van 147 treden met een uitzonderlijk panorama over de vallei. 

Vervolgens ga je naar Ban Tha Heua Village, gelegen aan de oevers van het Nam Ngum Meer.

Aankomst aan de oever van het meer aan het eind van de dag.

Dag 9: NAM NGUM LAKE – VIENTIANE (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. `s Ochtends maak je een boottocht op het meer dat bezaaid is met kleine eilandjes. Een moment van ontspanning aan boord van een comfortabel ingerichte boot.

Tijdens de vaart krijg je uitleg over de geschiedenis van het meer, de activiteiten rond shing en houtskoolfabrieken. Je vaart tussen de eilandjes en de shing stations gemaakt van bamboe en netten voor een korte stop om een kleine shing farm op palen te bezoeken. Daarna ga je weer op weg om aan te meren op een klein onbewoond eiland.

Hier is er vrije tijd voorzien om te zwemmen! Terwijl het lokale team een barbecuepicknick bereidt met gegrilde vis om jouw smaakpapillen te verwennen.

Terugkeer naar het resort in de vroege namiddag. Daarna gaat u naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. (4 uur rijden)

Dag 10: VIENTIANE (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. Hierna heb je de mogelijkheid om te bezoeken: 
Vat Sisaket, met een Siamese inuence, die een unieke architectuur heeft. Gespaard tijdens de verwoesting van de stad door de Siams, is het de mooiste en de grootste tempel van Vientiane,
Wat Phra Keo, recht tegenover de vorige, gebouwd in 1565 om de beroemde Smaragden Boeddha te huisvesten (nu in Bangkok), zal in 1942 op identieke wijze worden herbouwd. 
Pha That Louang, het nationale symbool. Dit grote reliekschrijn, dat zowel de boeddhistische religie als de Laotiaanse soevereiniteit vertegenwoordigt, is een meesterwerk van de Laotiaanse architectuur.

Lunch in een lokaal restaurant.

Geniet van de vrije middag om de stad op eigen houtje verder te verkennen of gewoon te ontspannen in het hotel.

DAG 11: VIENTIANE – PAKSE – BOLOVEN (B/-/-)

Ontbijt in het Hotel. Na het ontbijt ga je met je scooter op weg naar het Bolovens Plateau, een enorme vruchtbare streek waar de koffiecultuur vroeger door de Franse kolonisten werd ontwikkeld en nu nog steeds bestaat

Je stopt bij Ban Blacksmith, waar traditionele landbouwwerktuigen worden vervaardigd volgens seculiere ambachtelijke procedures. 

Lunch in een lokaal restaurant.

Daarna ga je naar de CPC fabriek om meer te leren over koffie en hoe het wordt gepulped, gefermenteerd, gewassen, gedroogd en verpakt in zakken voor de export.

Rond 16.00 uur ga je verder naar een kleine lokale koffieplantage waar een gespecialiseerde gids uit Katu dorp je alles zal leren over koffie, van het zaadje tot het kopje. 

Aan het eind van de middag kom je bij een beschermd natuurgebied waar de Tad Hang en Tad Lo waterval verborgen ligt. 

Dag 12: BOLOVEN – PAKSE (B/-/-)

Ontbijt in het hotel. In de ochtend ga je naar het dorp Bane Kokphung Tai om getuige te zijn van de levensstijl van een animistische groep.

Daarna vervolgt jouw avontuur naar de Tad Yuang waterval. Deze indrukwekkende waterval valt van 40 meter hoog naar beneden. De omgeving is idyllisch, want hij is omgeven door een weelderige jungle. Wees voorzichtig als je de trap neemt om bij de waterval te komen, want ze zijn glibberig! Zwemmen onderaan de waterval is toegestaan, vrouwen moeten een sarong dragen.

Lunch bij een Tad Yuang waterval.

Na de lunch bezoek je de koffie- en theeplantage bij Mrs. South’s Tea Shop. Je zal alle subtiliteiten zien van het roken en drogen van thee, als het proeven van thee.

Ga verder naar Tad Fane, een van de meest spectaculaire watervallen in Laos en eindig met de Tad Etu waterval.

Daarna ga je terug naar Pakse.

DAG 13: VERTREK PAKSE (B/-/-)

Afhankelijk van je vluchtschema ga je naar Pakse Airport om je vlucht naar je volgende bestemming te nemen!

Wil je graag je verblijf verlengen, wens je een van de vermelde excursies via ons op voorhand bij te boeken, of heb je nog andere opmerkingen? Laat het ons weten en we werken samen aan jouw vakantie!