Hoogtepunten in Jordanië

U bevindt zich hier: Home » Jordanië » Hoogtepunten Jordanië

Over Jordanië

De veelzijdigheid van Jordanië en de vriendelijkheid van haar bevolking zijn nog maar twee van de vele troeven van dit land in het Midden-Oosten. Het is een veilig en betaalbaar land, met heel wat leuke hotels.

Ontdek de bruisende hoofdstad Amman met een wandeltour langs kruidenmarkten, geniet van de prachtige stranden om te bekomen, laat je verrassen door de geschiedenis en verlekker je met heerlijke lokale gerechten. 

Hoogtepunten in Noord-Jordanië

AMMAN

In Amman zijn er veel oude, historische gebouwen die je gaat ontdekken met een leuke wandeltour! Er zijn gezellige markten met gezellige kraampjes die kruiden en groenten verkopen. Zijn jullie echte zoetebekjes? Probeer dan het Arabisch snoep Knafa. Er is geen betere manier om de stad te ontdekken dan te voet. Amman biedt een verscheidenheid aan activiteiten zowel binnen als buiten voor een dag vol plezier.

AZRAQ – SHAWMARI

Twee van de meest fascinerende toeristische attracties in Jordanië, het Azraq Wetland Reservaat en het Shawmari Wildreservaat, liggen in het hart van de oostelijke Jordaanse woestijn. Bedekt met ongerepte natuurlijke schoonheid, bevatten de reservaten oude natuurlijke poelen met de meest bedreigde en zeldzame soorten in het Midden-Oosten. Je kan een safarireis maken om de resultaten te zien van de internationale reddingspogingen om deze bedreigde dieren te redden. Krijg de kans om bedreigde diersoorten door een verrekijker vanuit een speciaal ontworpen toren te spotten.

JERASH

Het is een bewijs van het enorme rijkdom aan meeslepende geschiedenis die nog steeds bestaat in de ruïnestad Jerash, dat deze site even ten noorden van Amman bijna evenveel bezoekers trekt als de legendarische uit de rotsen gehouwen tempels van Petra. Ja, deze combinatie van torenhoge zuilengalerijen en oude forums, fascinerende tempels die zijn omgebouwd tot Byzantijnse kerken, en grote pleinen wordt geroemd als misschien wel de meest verbazingwekkende Romeinse provinciestad die vandaag de dag nog op aarde te vinden is. Je kan hier komen en staan waar kooplieden uit de Middellandse Zee ooit hun goederen aanprezen, of je kan het rumoer voorstellen van de kamelenkaravanen die hier rechtstreeks vanuit de duinen van de grote Arabische zandzee arriveerden.

MADABA

De oude stad Madaba ligt aan de rand van de beroemde King’s Highway die door de stoffige woestijnheuvels slingert en het zeer historische hart van Jordanië vormt. De stad wordt gedomineerd door een glorieuze, goud vergulde moskee en een verzameling minaretten met spijkers, maar verbergt ook een aantal ontzagwekkende oude mozaïeken die dateren uit de tijd van de Umayyaden. Er zijn ook wonderbaarlijke Byzantijnse kunstwerken in de nissen en kapellen van de orthodoxe Sint-Joriskathedraal, om nog maar te zwijgen van de vele oude Romeinse ruïnes die de stad rijk is. Je kunt er ook genieten van pittige Jordaanse mezze en rokerige shisha in de vervagende Ottomaanse huizen langs de hoofdstraat.

Hoogtepunten in Centraal-Jordanië

DANA BIOSPHERE RESERVE

Met uitzicht op het Sharah gebergte, is het de thuisbasis van ongeveer 555 soorten planten en 200 soorten van dieren, waarvan vele bedreigd zijn. Het is hier perfect om een wandeltocht te maken en al deze soorten planten en dieren te ontdekken.

PETRA

De meest iconische plaats in Jordanië, Petra. Deze oude stad staat genoteerd als UNESCO Werelderfgoed. ’s Avonds wordt deze stad omgetoverd in een sprookje. Het wordt verlicht met lichtjes en Bedoeïenen spelen hun muziek. Ook kan je verschillende ritjes maken op een kameel, ezel of paard in deze unieke omgeving.

AL-MAGHTAS

Aan de uiterste oostelijke rand van het land, tegen de grens tussen Israël en Jordanië, ligt de met stof bedekte verzameling van kleine opgravingen en blootgelegde bouwwerken die bekend staat als Al-Maghtas. Het is een van de belangrijkste bijbelse overblijfselen die langs de hele loop van de rivier de Jordaan te vinden zijn. Deze relikwie, die door de UNESCO op de lijst is geplaatst en die stilaan een belangrijk bedevaartsoord voor de christenen aan het worden is, zou de oorspronkelijke doopplaats van Jezus zijn geweest. Afgezien daarvan vertoont de plek een interessante reeks joodse en christelijke religieuze overblijfselen, Romeinse bouwwerken en orthodoxe kloosters uit de tijd van de Ottomanen en de Mamluken.

DODE ZEE

De Dode Zee baant zich een weg door het hart van de Levant in het Midden-Oosten. De Dode Zee is het laagste en zoutste van alle oceaanwateren ter wereld en wordt omringd door oprijzende bergen en okerkleurige zandduinen, die allemaal majestueus op het oppervlak weerspiegelen als de Arabische zon er op schijnt. Tegenwoordig is het hele gebied aan de Jordaanse oevers bezaaid met stranden, terwijl het zuiden van de zee is ingenomen door interessante minerale verdampingsbassins, gebouwd voor de winning van carnalliet en kalium. Maar de favoriete bezigheid? Wel, dat is toch zeker luieren aan de oppervlakte van het water, waar de hoge zoutdichtheid de reizigers als een blok overeind houdt!

Hoogtepunten in Zuid-Jordanië

WADI RUM

Een gigantische woestijn waar je je energie kwijt kan! Ga op een Jeep Safari in een 4×4 en maak een spannende rit in het zand. Ook kan je een kamelenrit maken in de woestijn. ’s Avonds kan je de sterren bewonderen aan de heldere hemel. Je leert er meer over het heelal en alles wat erbij hoort. Deze spannende dag sluit je af in een kamp waar je als Indiana Jones kan overnachten.

AQABA

Watersporten zoals windsurfen, waterskiën, jetskiënzeilen, en wedstrijden op het strand vormen een contrast met de woestijnen en de gebruikelijke bezienswaardigheden. Je kan er ook kamperen op een openbaar strand. Het is er erg vlak, perfect om een fiets te huren of een motorfiets. Geniet van het reilen en zeilen in de souk van Aqaba. Dit is de plek om handwerk te vinden, zoals geborduurde artikelen, sieraden, aardewerk, en een mix van winkels met allerlei lekkers.

MUJIB NATURE RESERVE

Dit uitgestrekte gebied in het noordwesten van Jordanië belooft een adembenemend landschap, compleet met kronkelende rivierdalen en kloven vol stof, steile valleien die door de eeuwen heen zijn gebeeldhouwd en talloze verborgen wandelpaden die uit de rotsen zijn gebeiteld. Het staat bekend als het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld, en loopt langzaam af naar het zoute water van de Dode Zee. Vandaag de dag is het grotendeels overgenomen door avontuurlijke toeristen en outdoor-fitters, die van alles aanbieden, van onverschrokken wandelingen tot hartveroverende rotsklimmen in de ravijnen en zip-lining door de droge en stoffige lucht.

AL JIZAH

Er is genoeg te doen in Al Jizah. Verken de binnenstad op zoek naar musea en boetiekjes… Ga naar een voorstelling in het theater, of loop gewoon door de hoofdstraat en kijk hoe de mensen langslopen. Trek er te voet op uit en leer het gebied op een persoonlijker niveau kennen. Vind dat perfecte souvenir in een van de kleinere winkeltjes, of herontdek je hele artistieke esthetiek in je nieuwe favoriete galerie. Huur een auto en trek er op uit tot buiten de stadsgrenzen en in het wilde blauwe luchtruim. Proef handgemaakte jam bij een halte aan een vergeten snelweg, of laat je meeslepen door de drukte van het moderne leven en verlies jezelf in de georganiseerde chaos van een moderne metropool. Je keuzes zijn eindeloos, net als de avonturen die je te wachten staan.

Een vakantie vol plezier voor het hele gezin!

Welke bestemmingen passen bij jouw ideale vakantie? Twijfel je over welk seizoen ideaal is voor jouw vakantie? Ben je gesteld op luxe of ben je eerder avontuurlijk ingesteld? Wij geven advies op maat. Ook op al je vragen rond bagage, voorzieningen en hygiëne ter plaatse hebben wij een antwoord.