Praktische Info Jordanië

Praktische Info Jordanië

 

Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar Jordanië. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.

 

Wat is de beste reistijd voor Jordanië?

De beste reistijd voor Jordanië is in de lente en de herfst. Voornamelijk de maanden maart t/m mei en september t/m november. Hierin is het overdag niet te heet om alle bezienswaardigheden te bezoeken en valt er nauwelijks neerslag. ’s Avonds kan het wel flink afkoelen, vooral in de woestijn. 

Ga ik me veilig voelen in Jordanië?

Jordanië grenst aan onrustige landen zoals Syrië en Irak, maar toch is het een veilige vakantiebestemming. 

Is Jordanië een kindvriendelijke bestemming?

Jordanië met kinderen, is zeker aan te raden! Het een afwisselend, betaalbaar, veilig en kindvriendelijk land. De prachtige ruïnes van Petra , slapen bij de bedoeïenen in een tent en blijven drijven in de Dode Zee. Allemaal leuke activiteiten voor je kinderen!

Is er Wifi in Jordanië?

Er is wifi in veel hotels, ook al is het alleen in de Lobby. Ook in openbare plaatsen, cafés en restaurants is er Wifi.

Wat moet er zeker in mijn reisapotheek zitten voor Jordanië?

Volgende items moeten zeker in je kleine reisapotheek zitten: pleisters, thermometer, pincet, antibiotica, paracetamol/dafalgan, keeltabletten, muggennet, insectencrème, zonnebrandcrème

Heb ik een visum nodig voor Jordanië?

Je hebt een visum nodig. Je kunt hiermee minimaal 3 dagen en maximaal 30 dagen in het land verblijven. Een eis voor het aanvragen van een visum in Jordanië is dat je in het bezit moet zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is. 

Welke vaccinaties heb ik nodig voor ik vertrek richting Jordanië?

Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig voor een reis naar Jordanië, maar natuurlijk worden er wel enkele aanbevolen (DTP, hepatitis A, buiktyfus,…). Raadpleeg je huisarts voor meer info over de aanbevolen vaccinaties.

Welke taal spreken ze in Jordanië?

De officiële taal is Arabisch, maar de meeste spreken ook Engels.

Met welke omgangsvormen moet ik rekening houden in Jordanië?

De mensen in Jordanië zijn vriendelijk, open en tolerant, zolang ook jij respect toont voor de lokale bevolking en hun cultuur. Vaak beginnen ze een praatje en eindigt het in een uitnodiging bij de mensen thuis. Bij het binnen gaan moeten de schoenen uitgetrokken worden, en men eet met de rechterhand.

Wat kan ik verwachten van het eten in Jordanië?

Doordat Jordanië een islamitisch land is, is varkensvlees verboden. Er wordt daarom veel lamsvlees gegeten, maar ook zijn er vegetarische opties. Ze kruiden hun gerechten veel en serveren met rijst. Ingrediënten zoals kikkererwten, bonen, groenten, pitten en noten komen vaak terug. Het nationale gerecht is Mansaf, dat bestaat uit rijst, pijnboompitten en lamsvlees met yoghurt en kruiden.

Wat is de munteenheid van Jordanië?

In Jordanië is de lokale munteenheid de Jordaanse dinar (JOD).

Er zijn verschillende ATM’s in grote steden waar gepind kan worden.

Ben ik verplicht een fooi te geven in Jordanië?

In Jordanië is het geven van fooien, meestal zo’n 10%, heel gebruikelijk. 

Wat is het beste vervoersmiddel om me te verplaatsen in Jordanië?

De afstanden zijn klein in Jordanië en de wegen zijn goed. Van Amman naar Petra is ongeveer 3 uur rijden, van Petra naar Wadi Rum ongeveer 1 uur en van Petra naar Aqaba ongeveer 2 uur. Van Aqaba naar Amman is het ongeveer 4 uur rijden over de snelweg.

Daarnaast is het openbaar vervoer goed geregeld. Een officiële dienstregeling met vaste vertrek- en aankomsttijden is er wel niet. Over het algemeen vertrekken de bussen alleen wanneer ze vol zijn. Dit betekent dus dat je, vooral op de minder bereisde routes, rekening moet houden met lange wachttijden. 

Wat is het tijdsverschil tussen Jordanië en België?

In Jordanië is het 1 uur later dan in België.

Heb ik een wereldstekker nodig voor mijn reis naar Jordanië?

Je hebt een wereldstekker nodig om jouw elektronica te voorzien van stroom.

Kan ik het kraantjeswater drinken in Jordanië?

Het is niet aangeraden om het kraantjeswater in Jordanië te drinken. Kies steeds voor gebotteld water en kijk goed na of je flesje nog wel verzegeld is.

Welke religies zijn er aanwezig in Jordanië?

Er geldt in Jordanië officieel een vrijheid van godsdienst. De belangrijkste religie in Jordanië is de islam. Dit is de staatsgodsdienst. Zo’n 93% van de totale bevolking is moslim. Hiervan is 90% soenniet en 3% sjiiet. Een kleine minderheid is christelijk.

Welke kledij moet ik zeker in mijn koffer steken?

Er gelden andere normen en waarden in Jordanië dan in België.

Voor vrouwen wordt er aangeraden om geen strakke kledij te dragen. De norm is een broek of rok die bedekt is tot over de knie. Mannen kunnen een (knie)broek en T-shirt of overhemd met korte mouwen dragen.

Voor het bezoeken van een moskee is het dan ook voor vrouwen verplicht om het haar, de armen en benen te bedekken. Voor mannen is het verplicht om dan een lange broek en een T-shirt of overhemd met korte mouwen te dragen.

Badkleding wordt op openbare stranden niet gewaardeerd. Op de stranden bij de hotels en resorts is dit geen probleem.