Hoogtepunten in Cambodja

U bevindt zich hier: Home » Cambodja » Hoogtepunten Cambodja

Over Cambodja

Tijdens je vakantie in Cambodja ontdekken jullie de indrukwekkende tempels van Angkor Wat, relaxen jullie op enkele van de mooiste stranden van Zuid-Oost Azië en staan jullie stil bij de verschrikkingen van de Killing fields. Hoewel Cambodja in oppervlakte veel kleiner is dan de buurlanden Thailand en Vietnam doet het qua bezienswaardigheden zeker niet onder! Cambodja is een indrukwekkend land met een boeiende geschiedenis en mooie bezienswaardigheden.

Steeds meer toeristen weten de highlights van Cambodja te vinden. Het land was in de tijd van de Khmers misschien we de belangrijkste regio met Angkor, wat dichtbij het huidige Siem Reap ligt, als hoofdstad van het vroegere Khmer-rijk. Deze en vele andere highlights in Cambodja, zijn voor steeds meer mensen een reden om het land te bezoeken. 

 

Hoogtepunten in Noord-Cambodja

SIEM REAP

In het noordwesten van Cambodja ligt de populairste toeristenbestemming van het land: Siem Reap. Het is echter niet Siem Reap zelf waarvoor toeristen massaal naar het stadje komen, maar de nabijgelegen wereldberoemde tempels van Angkor. Dit gigantische tempelcomplex, dat in de 12e eeuw het kloppend hart was van een machtig Khmer-rijk, ligt even buiten Siem Reap en dat maakt het stadje de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de tempels.

BATTAMBANG

Battambang is de tweede stad van Cambodja, maar in tegenstelling tot de drukke hoofdstad Phnom Penh, een oase van rust. Het landelijk gelegen provinciestadje, in het westen van Cambodja, ademt nog de sfeer van de Frans koloniale periode. Het centrum van de stad is het gebied rondom de centrale markt die in een indrukwekkend art-decogebouw is gevestigd. Een bezoekje aan de markt is zeker de moeite waard en je kunt er werkelijk van alles kopen.

RATANAKIRI

De eindeloze rode zandwegen die leiden naar Ratanakiri, de dorpen van etnische minderheden, zijn een genot voor onverschrokken reizigers. Voor diegenen met een avontuurlijke instelling is deze provincie een van de beste plaatsen in Cambodja voor trektochten, het spotten van gibbons in Veun Sai-Siem Pang Conservation Area, het slapen in hangmatten, tot het wandelen in Virachey National Park de thuishaven van olifanten, tijgers en zonneberen. Er zijn ook meer ontspannende opties. Het smaragdgroene water van het Yeak Lom kratermeer net buiten Ban Lung stad is een rustige zwemplek en daarnaast zijn de watervallen van Chaa Ong en Ka Tieng een leuke afleiding.

TONLE SAP LAKE

Het is niet alleen maar tempels in Cambodja; er zijn ook prachtige natuurgebieden te vinden. Het Tonle Sap Meer is perfect voor een dag- of nachttrip vanuit Siem Reap en is per boot te bereiken. De Mekong rivier mondt uit in dit meer, dat het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië is! Het meer herbergt een schat aan wilde dieren, van vissen en vogels tot krokodillen en schildpadden. Rond het meer wonen mensen in drijvende dorpen in harmonie met de natuur. Tonle Sap Lake is een uitstekende plek om kennis te maken met de authentieke Cambodjaanse visserijcultuur, die zeer respectvol is voor de biodiversiteit.

Hoogtepunten in Centraal-Cambodja

KRATIE

Anders dan veel andere plekken in Cambodja, is Kratie tijdens de oorlogen niet erg aangetast en zijn verschillende Frans koloniale huizen en huizen in de traditionele Khmer-bouwstijl, uitstekend bewaard gebleven. Een bezoekje aan de kleurrijke en levendige markt en de 100 Columns Pagoda zijn zeker aan te raden. Men komt vooral naar Kratie om een glimp op te vangen van de bijzondere Irrawaddydolfijn. De soort wordt met uitsterven bedreigd en komt nog maar op een paar plekken ter wereld, voornamelijk in Azië, in het wild voor.

KAMPONG CHAM

De sympathieke en rustige stad Kampong Cham is de grootste van het noordoosten. Er zijn verscheidene dingen te doen in en rond de stad. Verken de wirwar aan straatjes van het oude centrum en bezoek Wat Nokor; een moderne pagode op een elfde-eeuws tempelterrein. Maak een boottochtje naar dorpen aan de Mekong, of een dagtocht naar de pre-Angkoriaanse tempel Banteay Prei Nokor. Binnen de reusachtige aarden wal, staan nog een paar torenruïnes overeind.

PHNOM PENH

Phnom Penh is de bedrijvige hoofdstad van Cambodja en ligt op het punt waar de Tonle Sap rivier en de machtige Mekong samenkomen. Het is een typische Aziatische miljoenenstad met toeterende auto’s en motoren, lawaaierige tuktuks en luidruchtige marktkooplui die hun waar aan de man proberen te brengen. De gezellige drukte op straat wordt afgewisseld met de rust en stilte op binnenplaatsen van tempels en bij de indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad.

MONDULKIRI

Mondulkiri, gelegen in het oostelijke deel van Cambodja, is een interessante plek om te bezoeken in Cambodja vanwege de overvloedige flora en fauna en de natuurlijke schoonheid. Als je een voet in deze provincie zet, word je begroet door glooiende weelderige heuvels, dichte bossen, flora en fauna, en een van de beste watervallen in Cambodja. Proef de traditionele cultuur hier door een bezoek te brengen aan de bergstammen die in Phnong huizen wonen en grote kruiken en traditionele gongs gebruiken voor verschillende doeleinden. De Bou Sra en Chrey Thom watervallen en het Memang goudmijn gebied zijn must see in Cambodja.

Hoogtepunten in Zuid-Cambodja

KEP

Ten tijden van de Franse overheersing was Kep dé badplaats waar Cambodjanen en Fransen het weekend of hun vakantie vierden. Zij bouwden hier luxueuze koloniale villa’s die er sinds de tijd van de Khmer Rouge verlaten bij staan en stille getuigen zijn van een rijk verleden. Kep mag dan wel aan de kust liggen, lange brede stranden vind je hier niet. Het is vooral een rustig en gezellig vissersplaatsje waar je kennis kan maken met het dagelijks leven van de Cambodjanen.

KAMPOT

Kampot is niet echt een geijkte halte tijdens een rondreis door Cambodja, maar er zijn veel redenen om dit makkelijk bereikbare dorpje toch te bezoeken. Het is namelijk de uitvalsbasis voor een bezoek aan Bokor National Park en het sfeervolle centrum stikt van de leuke hotels. Met een scooter rijd je van het ene naar het andere mooie plekje en maak je kennis met een authentiek stukje van Cambodja.

SIHANOUKVILLE

Sihanoukville was ooit een slaperig vissersdorpje met een paar hutjes op het strand. Reizigers kwamen af op de langgerekte parelwitte stranden en tot een paar jaar geleden was het dé perfecte plek om een reis door Cambodja in stijl af te sluiten. De afgelopen jaren is de stad ontdekt door Chinese projectontwikkelaars en helaas veranderd in een bouwput van grote hotels en casino’s. Toch zijn net buiten Sihanoukville nog wat rustige stranden te vinden en ook mooie hotels. 

KOH RONG & KOH RONG SAMLOEM

De paradijselijke en idyllische eilandjes Koh Rong en Koh Rong Samloem zijn nog relatief onontdekt en een uitstekend alternatief voor het drukkere Sihanoukville. Er zijn hier amper wegen of pinautomaten en ook van de internetverbinding hoef je niet teveel te verwachten. Je komt om te genieten van de prachtige natuur en adembenemende zonsondergangen en om even helemaal tot rust te komen. Ook als je liever wat actiever bezig bent, is er op beide eilanden genoeg te doen.

Een vakantie vol plezier in Cambodja!

Welke bestemmingen passen bij jouw ideale vakantie? Twijfel je over welk seizoen ideaal is voor jouw vakantie? Ben je gesteld op luxe of ben je eerder avontuurlijk ingesteld? Wij geven advies op maat. Ook op al je vragen rond bagage, voorzieningen en hygiëne ter plaatse hebben wij een antwoord.