Praktische Info Cambodja

Praktische Info Cambodja

 

Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar Cambodja. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.

 

Wat is de beste reistijd voor Cambodja?

Cambodja heeft het hele jaar door een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 30°C. ER zijn wel twee seizoenen in het land: het regenseizoen en het droge seizoen. Het regenseizoen loop van mei tot en met november, maar het blijft overwegend zonnig met hier en daar een hevige regenbui die snel weer overwaait. Het droge seizoen loopt dan van november tot en met februari waardoor het in het hele land droog is met een aangename temperatuur en briesje.

Moet ik een visum aanvragen voor mijn reis naar Cambodja?

Voor je reis naar Cambodja moet je beschikken over een internationaal paspoort (bij terugkeer nog zes maanden geldig) en een visum. 

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis naar Cambodja?  

Inentingen tegen de belangrijkste ziektes kan zeker geen kwaad. Raadpleeg voor duidelijk advies jouw huisarts. 

Is er in Cambodja Wifi? 

In de meeste hotels en restaurants is er in Cambodja Wifi beschikbaar. In de hotels wordt dit vaak gratis aangeboden. 

Ga ik me veilig voelen in Cambodja?

Over het algemeen is Cambodja een veilig land om naartoe te reizen. 

Welke taal wordt er gesproken in Cambodja?

De officiële taal van Cambodja is het Khmer, maar geen nood want de meeste mensen kennen ook wel een aardig woordje Frans. In de meer toeristische regio’s kunnen ze zich ook goed behelpen met het Engels.

Ben ik verplicht van fooi te geven in Cambodja?

Fooi geven in Cambodja is niet verplicht, maar wel gebruikelijk en geld als aanvulling op het lage inkomen van bijvoorbeeld chauffeurs en gidsen. In restaurants wordt vaak 10% fooi verwacht.

Heb ik een wisselstekker nodig in Cambodja? 

In Cambodja bedraagt de voltage 230 Volt. Daarom is het aangeraden om een wisselstekker mee te nemen om uw elektrische apparaten aan te sluiten op het lichtnet. 

Moet ik klamboe meenemen in mijn koffer?

Muggen zijn, zoals in bijna elk Aziatisch land, aanwezig. Om hier minder last van te ondervinden kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Veel hotels verstrekken muskietennetten of elektronische muggenverdrijvers. Het is dus niet meteen nodig om zelf een klamboe mee te nemen, maar wel wanneer je van plan bent om niet in toeristische hotels te slapen.

Kan ik geld afhalen in Cambodja? 

Je kan in de grote steden steeds US-dollars afhalen. Dit is het betaalmiddel waarmee de meeste toeristen betalen in restaurants, hotels, souvenirshops en supermarkten. Een creditcard meenemen is zeker handig maar je kan er enkel mee betalen in de duurdere hotels. Vergeet wel je bankkaart en rekening niet open te stellen voor wereldwijd gebruik. 

Wat is de munteenheid van Cambodja?

De officiële munteenheid die in Cambodja gebruikt wordt, is de Cambodjaanse riel. Daarnaast wordt op heel veel plaatsen ook Amerikaanse dollar geaccepteerd.

Moet ik muggenspray meenemen naar Cambodja? 

Muggen, je zal er niet aan ontkomen. In de meeste kamers zijn de juiste voorzorgsmaatregelen tegen muggen aanwezig. Maar een muggenspray meenemen is geen overbodige luxe. 

Wat voor kleding kan ik best meenemen naar Cambodja? 

In Cambodja heerst er een tropisch klimaat. Het is dus aangeraden om dunne en katoenen kleding mee te nemen. Om je ’s avonds te beschermen tegen de muggen kan je maar best een dunne trui of T-shirt met lange mouwen aantrekken. 

Wat is het tijdsverschil met België?

In Cambodja is het in onze zomertijd 5 uur later en in onze wintertijd 6 uur later.

Kan ik kraantjeswater drinken in Cambodja?

Over het algemeen is het niet verstandig om kraantjeswater te drinken in Cambodja. Het is aan te raden om enkel gebotteld water te drinken als dit mogelijk is.

Welk gerecht moet ik zeker gegeten hebben tijdens mijn reis naar Cambodja?

Fish Amok is een typisch Cambodjaans gerecht van gestoomde vis met kokosmelk, eieren, vissaus, palmsuiker en pasta. Daarnaast zijn ook zeker de verschillende soorten curry’s de moeite waard!

Wat is de beste manier om Phnom Penh te verkennen?

Wandelen blijft de beste manier om de hoofdstad van Cambodja te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar. 

Met welke lokale gebruiken/gewoonten moet ik rekening houden in Cambodja?

Het aanraken van het hoofd van een persoon wordt in Cambodja als heel onbeleefd beschouwd omdat het hoofd gezien wordt als het huis van de ziel. Ga ook nooit met je voeten naar een Boeddhabeeld of monnik staan want dan kan je beschuldigd worden voor aanstootgevende gebaren. Ten slotte mag je nooit monniken aanraken!

Welke religies komen voor in Cambodja?

Ongeveer 90% van de bevolking is aanhanger van het Theravada boeddhisme. Daarnaast behoort nog zo’n 5% van de bevolking tot de islam en het christendom. De overige 5% valt onder de vrijheid van het beoefenen van andere religies.