Yoga & meditatie

Ontdek de behandelingen van Thailand

Met eeuwenoude massage- en spatradities is Thailand’s reputatie als een van ’s werelds beste bestemmingen voor wellness remedies zo oud als het land zelf. Meer recentelijk is het een broeinest geworden van wereldklasse yoga retraites en detox centra, waardoor Thailand een bestemming van fysieke, mentale en spirituele verjonging en rust is geworden. Het is de hotspot voor wie op zoek is naar de beste wellness ervaring ter wereld.

Thailand vertrouwt op het eigen erfgoed als het gaat om wellnesstoerisme. De traditionele Thaise geneeskunde, waaronder spirituele genezing, traditionele massagages en kruidengeneesmiddelen. De resorts en kuuroorden in Thailand staan vooral bekend om het aanbieden van traditionele Thaise massage, die wordt beïnvloedt door de traditionele geneeskunde.

Yoga & meditatie

 

Yoga is een woord dat komt uit de oude taal Sanskriet. Het is ontstaan in India en staat voor verbinden. Het doel van yoga is dan ook het verbinden van lichaam en geest door middel van concentratie op fysieke houding en ademhaling. Het is een levensstijl waarbij het doel is vrede en geluk te vinden tussen geest en lichaam.

Vele zien de unieke houdingen tijdens yoga als het hoofdbestanddeel en willen yoga starten om fysiek verbetering te zien maar dit is niet waar yoga om draait. De houdingen zijn maar 1 van de 8 gelijke onderdelen waar yoga uit bestaat. 

 Een van de belangrijkste aspecten om op te letten tijdens yoga is de ademhaling, deze zorgt voor de brug tussen het lichaam en de geest. Door te focussen op de ademhaling kan men zien hoe iemand zich vanbinnen voelt. Men ademt op een andere manier wanneer men blij is dan wanneer men bang is. Een verstoorde ademhaling betekent een verstoorde rust en dit is waar yoga inspeelt op de gezondheid en het welzijn van de mens. Door middel van te focussen op de ademhaling, kan het lichaam terug rust vinden en in balans komen met zichzelf.  

 Er bestaan meerdere teksten over wat yoga exact inhoudt. Het ene is de ‘bijbel’ genaamd Bhagavad Gita. Een andere tekst is geschreven door Patanjali en beschrijft het achtvoudige pad van yoga. Het pad gaat als volgt

Yama’s – hoe men omgaat met anderen
Niyama’s – hoe je omgaat met jezelf
Asana – de lichaamshoudingen
Pranayama – de ademhaling
Pratyahara – het in toom houden van de zintuigen
Dharana – de concentratie
Dhyana – de meditatie
Samadhi – de verlichting

 Het is de bedoeling dat de stappen in volgorde worden uitgeoefend om optimaal tot rust te komen.

 

Je hebt over heel de wereld verschillende soorten yoga. In Europa wordt vooral Hatha yoga uitgeoefend. Dit is de yoga die focust op het lichaam. Enkele vormen van yoga zijn Hatha, Vinyasa, Power, Bikram, Yin, Ashtanga, Kundalini, Iyengar, Dru,…

Yoga biedt veel voordelen, enkele hiervan zijn:

  1. Meer flexibiliteit, kracht & balans
  2. Energie terugvinden
  3. Verlossing van stress 
  4. Zich voldaan voelen
  5. Betere slaaprust
  6. Rug en nekklachten verbeteren

Mediteren kan een onderdeel zijn tijdens yoga maar kan ook op veel andere momenten worden beoefend. Tijdens het mediteren wordt er getraind om gebruik te maken van de gedachten en de geest te leren kennen. 

 

Lees hier meer over het prachtige Thailand