Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Home » Wat is de beste reistijd voor Vietnam?

Beste Reistijd Vietnam

Vietnam is een prachtig en veelzijdig land en naast de prachtige hoofdstad Hanoi is er nog zoveel meer te ontdekken. Van uitgestrekte rijstvelden,  een prachtig berglandschap en een van de zeven natuurwonderen, de Ha Long-Baai.

Kom terecht in een land om verliefd op te worden. Het Zuidoost-Aziatisch land maakt deel uit van het voormalige Indochina. Je komt hier ogen tekort, zowel vanuit historisch, cultureel als natuur oogpunt. Een rondreis Vietnam staat garant voor een onvergetelijke tijd en onvoorstelbaar veel variatie. Je vakantie naar Vietnam, dat is een droomvakantie om nooit meer te vergeten!

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ 

De seizoenen

In Vietnam heerst een tropisch klimaat waardoor het gedurende het gehele jaar aangenaam warm is. Er zijn wel periodes met extreme droogte of tegengesteld met veel regenbuien. We kunnen spreken over drie seizoenen: het hoogseizoen (juli en augustus), het tussenseizoen (december t.e.m. maart) en het laagseizoen (april t.e.m.. juni en september t.e.m.. december).

Het regenseizoen loopt samen met onze zomermaanden. Dan spreken we over de moesson. Er valt dan gemiddeld meer regen dan in de rest van het jaar. Gelukkig duurt het meestal maar een uurtje en valt het rond de middag. De regen wordt verzacht door de zalige temperaturen waardoor het niet heel storend is.

Vietnam is een land van 1600 kilometer lang. Daardoor heeft het land drie verschillende klimaatzones. We maken een onderscheid tussen Noord-, Centraal- en Zuid-Vietnam.

Noord-Vietnam

In Noord-Vietnam heb je over het algemeen het beste weer van oktober tot en met december. In deze maanden zijn de temperatuur en de neerslag het beste onder controle. De temperaturen zijn aangenaam en de regent valt redelijk goed mee. In de opvolgende maanden, namelijk januari en februari, zijn de temperaturen koeler. In hogere gebieden kan je daardoor in de winter soms vorst of sneeuw zien. In maart gaan de temperaturen weer stijgen, maar begint er ook steeds meer regen te vallen. Dan komen de regenachtige zomermaanden eraan. Tussen mei en augustus heb je hete temperaturen en kan het soms wel 40°C worden. Bovendien zijn er zware regenbuien die kunnen zorgen voor overstromingen.

 

Centraal-Vietnam

In het centrale gedeelte van Vietnam heb je de meeste kans op zon gedurende het jaar. In tegenstelling tot het noorden, heb je in Centraal-Vietnam het beste weer van februari tot en met juli. In deze maanden is het aangenaam warm en is er het minste regen. De regenwolken komen vanuit Noord-Vietnam langzaam naar het zuiden. Daardoor krijg je in Centraal-Vietnam veel neerslag van september tot en met december. Dit bevat dus ook het natte seizoen.

Verder moet je ook rekening houden met het tyfoonseizoen. Dit is moeilijk te voorspellen, maar algemeen loopt het van augustus tot november. De kust van Centraal-Vietnam is een kwetsbaar gebied dat kan worden getroffen door tyfoons.

Zuid-Vietnam

De beste reistijd voor Zuid-Vietnam is van december tot en met april. Dit is namelijk het droge seizoen waarin de minste regen valt. Het regenseizoen loopt van mei tot en met november. Dit is echter niet zo’n groot probleem omdat de meeste regen toch tijdens de middag valt. Er kunnen wel problemen veroorzaakt worden door overstromingen, bijvoorbeeld in de Mekong Delta. De wegen kunnen ook verslechteren door de vele regen.

Afwijken van het toeristische pad, exact zoals we vroegen. Er werd rekening gehouden met onze wensen. De organisatie en lokale gidsen waren heel goed. De opvolging van Sjobbe was fantastisch! We zouden het zo opnieuw doen!!

Groepsreis - Trip naar Vietnam

Wil je ook een onvergetelijke Vietnam-ervaring?