Wat is de beste reistijd voor Oman?

Home » Wat is de beste reistijd voor Oman?

Beste Reistijd Oman

Oman is een prachtig en veelzijdig land en naast de prachtige hoofdstad Muscat is er nog zoveel meer te ontdekken. Kom terecht in Sultanaat om verliefd op te worden. Het land bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Verenigde Arabische Emiraten. Deze twee delen zijn Oman en Musandam. Je komt hier ogen tekort, zowel vanuit historisch, cultureel als natuurlijk oogpunt. Een rondreis in Oman staat garant voor een onvergetelijke tijd en onvoorstelbaar veel variatie. Je vakantie naar Oman, dat is een droomvakantie om nooit meer te vergeten!

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ 

De seizoenen

Het klimaat in Oman is in het algemeen warm en droog. Oman heeft een woestijnklimaat met weinig neerslag, warme winters en hete zomers. Het klimaat kan in de verschillende regio’s variëren. In de kustgebieden is het gedurende de zomermaanden heet met een hoge luchtvochtigheidsgraad. Landinwaarts is het in dezelfde periode juist erg droog. In het gebergte en in de zuidelijk gelegen regio Dhofar is het klimaat gedurende het hele jaar vrij mild. De hoogste gemiddelde temperatuur in Oman is 38°C in mei, juni en juli en de laagste is 24°C in januari.

De beste reistijd voor Oman is van oktober t/m april, omdat het anders te warm kan zijn. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog. Wie in de zomermaanden naar Oman wil reizen, kan het beste de zuidelijke provincie Dhofar bezoeken. Daar zorgt de jaarlijkse moesson voor een meer aangename temperatuur.

Bovendien zijn er bepaalde natuurverschijnselen die invloed kunnen hebben op het weer. In Dhofar zorgt de jaarlijkse moesson van juni tot oktober voor een ware metamorfose. De regio verandert dan in een tropische oase met weelderige vegetatie. Ook kan de Siberische wind, genaamd de Shimal, zorgen voor enige verkoeling. In de hete zomermaanden juni en juli waait er een stevige woestijnwind, afkomstig uit Pakistan. Deze wind kan voor zandstormen zorgen.

Omdat Oman een overwegend islamitisch land is, sluiten de feestdagen daar ook bij aan. De exacte datum wordt bepaald door de Islamitische maankalender die korter is dan onze zonnekalender. Hierdoor verschuift de datum van een feestdag dus ieder jaar ca. 10 dagen naar voren. De belangrijkste Islamitische feestdag is de Ramadan. Jaarlijks houden alle moslims ter wereld in de 9e maand van de Islamitische kalender een vastenperiode, de Ramadan. Dit houdt in dat men 30 dagen lang niet mag eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang.

Vaak wordt er gedacht dat het voor toeristen geen goed idee is om Oman tijdens de Ramadan te bezoeken, maar dit is niet waar. Er heerst juist veel gezelligheid op straat ’s avonds en alles is mooi versierd. Sommige winkels zijn wat beperkter geopend, maar de meeste toeristische attracties zijn normaal toegankelijk tijdens de Ramadan. Als niet moslim ben je niet verplicht om mee te doen aan de Ramadan en kun je dus wel overdag gewoon eten en drinken. Het wordt wel zeer gewaardeerd om dit niet voor de neus van iemand te doen die wel vast. Roken of alcohol drinken in het openbaar worden niet gewaardeerd, maar in toeristische hotels is ook dit verder geen probleem.

De perfecte rondreis om de cultuur van het land te leren kennen! De activiteiten waren goed verdeeld gedurende onze reis, niet te druk en zeker niet saai. We hebben ten volle genoten!

Jackie & Bart - Trip naar Oman

Wil je ook een onvergetelijke Oman-ervaring?