Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Home » Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

Beste Reistijd Indonesië

Indonesië is één van de populairste bestemmingen in Azië. De mensen zijn er over het algemeen erg vriendelijk en het is een prachtig en veelzijdig land. Indonesië heeft meer dan 17.000 eilanden. Indonesië is uitgestrekt over een grote oppervlakte en daardoor kent het een aantal verschillende klimaten.
Zo vind je in het westen van Indonesië tropische regenwouden en in het oosten savannelandschap. Over de hele archipel zijn bergen en vulkanen te vinden. Hoewel de actieve vulkanen zorgen voor grote schade, maken ze Indonesië één van de vruchtbaarste landen op aarde. Daarnaast is het land goedkoop, wat het natuurlijk ook prettig vertoeven maakt. Indonesië is enorm qua omvang, waardoor er veel te zien en te beleven is.
Elke regio heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden!

↓ ↓ ↓ ↓ ↓ 

De seizoenen

Indonesië is een uitgestrekt land en telt meer dan 17000 eilanden. Hierdoor zijn er verschillende klimaten aanwezig. Je hebt wel heel het jaar door een gemiddelde temperatuur van 30°C. Koud zal het dus nooit zijn.

We kunnen 3 seizoenen onderscheiden: het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Het hoogseizoen loopt van april t.e.m. oktober met als piekmaanden juli en augustus. Er valt weinig neerslag en de temperaturen zijn goed. Hierdoor zijn er wel verhoogde prijzen en veel drukte. Maart en september behoren tot het tussenseizoen. In het algemeen is het nog vaak goed weer en liggen de prijzen lager. Het laagseizoen duurt van november t.e.m. maart. In deze periode valt er meer regen. De natuur kleurt wel mooi groen.

Dus in het algemeen is de beste reistijd tussen mei en september. Dan is het droog en zonnig. Zoals eerder vermeld, kan dit verschillen per regio aangezien het een uitgestrekt land is. Daarom gaan we dieper in op verschillende regio’s.

Het regenseizoen loopt van november tot april. Daarom kun je in het algemeen het best reizen tussen mei en september. Dan voelt het minder klam en benauwd aan. De temperatuur is heel het jaar door rond 30°C.

Java

De beste reistijd voor Java is van mei t.e.m. september. Dit komt overeen met het droge seizoen. Het regenseizoen loopt van oktober t.e.m. april. Het regent vaak enkel in de ochtend of in de avond, maar het is wel vaak bewolkt. De piekmaanden zijn juli en augustus. De prijzen zijn dan duurder.

Sulawesi

De beste reistijd voor Sulawesi is afhankelijk van noord of zuid. Het is een vrij grote regio waardoor het noorden en het zuiden verschillen van regenseizoen. In het noorden valt de meeste neerslag in juni en juli. Daarom kun je het noorden het beste bezoek van augustus tot oktober. In het zuiden loopt het regenseizoen van oktober t.e.m. maart. Daarom kun je het zuiden het best bezoeken van juni t.e.m. oktober. De temperatuur is dan 35°C aan de kust en 25°C in de bergen.

Bali

De beste reistijd voor Bali en Gili Trawangan is in de maanden april, mei, juni, september en oktober. Dit is net voor en net na het hoogseizoen. Hierdoor is het weer nog droog en liggen de prijzen veel lager dan in het hoogseizoen.

Lombok

De beste reistijd voor Lombok is van juni t.e.m. oktober. Op dit eiland heerst er een tropisch klimaat. Dit wil zeggen dat het er warm en vochtig is. De minste regen valt tussen juni en oktober. Toch kan er heel het jaar door een flinke bui zijn. De gemiddelde temperatuur is vrij constant, rond 30°C.

Sumatra

De beste reistijd voor Sumatra (zuiden) is van mei t.e.m. september. In het noorden zijn dit juist de natte maanden en kan je beter reizen tussen oktober en maart.

Wij gingen op avontuurlijke rondreis door Indonesië. We zagen veel verborgen plekjes en beleefden zotte avonturen. In één woord gewoon fantastisch!

Bauke en vriendinnen - Trip naar Indonesië

Wil je ook een onvergetelijke Indonesië-ervaring?