Over Phad Thai – Recept uit Thailand

Verhaal

Tijdens de 2e wereldoorlog wilde de Thaise regering de rijstconsumptie om economische redenen verminderen. Het eten van noedels was goedkoper omdat men met één kom rijst vijf kommen noedels kan produceren. Maar noedels werden als Chinees product gepercipieerd… en dus was het niet populair bij de lokale Thai. Daarom kwam de regering met een aangepast noedel stir-fry recept door gebruik te maken van meer lokale ingrediënten en hernoemde het als ‘Phad Thai’, wat ‘Thai roerbak’ betekent. Dit moedigde het Thaise volk aan om noedels te eten.

In de traditionele versie is Phad Thai bij voorkeur gemaakt met Chanthaboon rijstnoedel, afkomstig van de Chantaburi provincie aan de oostkust van Thailand. De voorkeur komt vanwege de ‘al dente’-textuur, dat samen met droge garnalen, harde tofu, bieslook, raap, pinda’s, limoensap, etc., wordt geserveerd in een bananenblad. Als je het nog meer Thai wilt maken, voeg je droge chili toe. Het belangrijkste deel van Phad Thai is de saus, gemaakt van tamarindepasta, palmsuiker en gebakken sjalotten.

Vandaag is Phad Thai overal in Thailand verkrijgbaar, in de straat of in luxe restaurants . Er zijn zoveel nieuwe versies. De volgende keer, als je naar Bangkok gaat, ga dan naar ‘Thipsamai’ (Ghost Gate), bij de Golden Mountain. Dit is waarschijnlijk het eerste en oudste nog steeds open Phad Thai restaurant. Of ga naar ‘Eat Phad Thai’ op Din So Road (oude stad), of naar ‘Baan Yai Phad Thai’, in Din Daeng gebied. Deze twee Phad Thai restaurants hebben een Michelin Bib Gourmand prijs! Of aan ‘Baan Phad Thai’ op Charoenkrung road in de buurt van de levendige uitgaanszone van de hoofdstad.

 

Ingrediënten

Saus (250ml)

– 150g tamarindepasta
– 150g palmsuiker
– 50g sjalotten
– 2 eetlepels vissaus

Roerbak (2 pers)

– 200g rijstnoedels, gedrenkt in water tot ze zacht zijn
– 4 eetlepels Phad Thai saus (of meer naar smaak)
– Wat droge garnalen of verse garnalen
– 1 teentje knoflook
– ½ kopje (harde) tofu, in blokjes gesneden
– 1 of 2 ei(eren)
– 2 theelepels gefermenteerde raap
– 6 stammen van bieslook
– 1 of 2 beker(s) taugé
– 4 eetlepels pinda’s, geplet
– ½ theelepel droge chili in schilfers
– 4 eetlepels bakolie (geen olijfolie)

Methode

Saus (250ml)

– Frituur de sjalotten in hete olie tot ze goudkleurig zijn.
Leg ze daarna aan de kant.

– Verwarm de tamarind pasta, voeg de palmsuiker toe.
Roer tot het gesmolten is.

– Zet het vuur uit. Voeg de vissaus toe.

– Meng de bereiding tot een gladde saus.

Roerbak (2 pers)

– Verhit de olie in een wok. Roerbak de verse garnalen.
Houd de garnalen apart als ze gaar zijn.

– Roerbak met de overgebleven olie de knoflook, de raap,
de tofu, de 
droge garnalen.

– Voeg de saus, de noedels, wat water (als het te droog is) toe.
Kook alles samen.

– Voeg de eieren toe. Als alles gaar is, voeg dan de chili en pinda’s toe.

– Voeg de bieslook toe.
Roerbak voor 10 seconden lang en s
top het vuur.

– Breng op smaak met vissaus, droge chilipeper,
groene limoensap en 
griessuiker.

Wil jij dit gerecht zelf eens maken ter plaatse?
Wacht niet langer en boek jouw onvergetelijke reis naar Azië bij UniTrips.

De reiskriebels gekregen? Contacteer ons!