FAQ Vietnam

Home » Praktische Info Vietnam

FAQ Vietnam

Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar Vietnam. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.

Wat is de beste periode om naar Vietnam te reizen?

In Vietnam heerst er over het hele land een verschillend klimaat. Het is er overal wel ergens mooi of minder mooi weer. De temperatuur ligt meestal rond 25 graden Celsius. Reis je naar Sapa, dan kan het er wel wat koeler zijn.

Is Vietnam een goede bestemming om kinderen mee te nemen?

Het antwoord is: ja! In Vietnam is er voor elke leeftijdscategorie wel iets te beleven. Veel resorts en hotels zijn specifiek uitgebouwd voor kinderen en bieden dan ook veel animatie. Ook gedurende de activiteiten en het bezoeken van attracties kunnen kinderen zich prima vermaken.

Heb ik voor mijn reis naar Vietnam een visum nodig?

Vertrek je op reis naar Vietnam, dan heb je een internationaal paspoort nodig dat na terugkeer nog minimum zes maanden geldig is. Je hebt ook een (elektronisch) visum nodig wanneer je beschikt over de Belgische nationaliteit.

Is het wel veilig als toerist in Vietnam?

Vietnam is een overwegend veilig land, maar het is wel zo dat zakkenrollers of dieven hier actief zijn. Toeristen zijn vaak het slachtoffer van dieven die met een motor snel voorbijrijden en zo handtassen en telefoons meenemen. Het is daarom aangeraden om waardevolle spullen in het hotel te laten of dicht bij u te houden.

Wat zijn de beste luchtvaartmaatschappijen om binnen Vietnam te reizen?

De officiële luchtvaartmaatschappij in het land is Vietnam Airlines en vliegt naar zo’n 20 bestemmingen in het hele land. Het enige nadeel is dat de tickets nogal duur kunnen uitvallen. Voor reizigers met een budget zijn Vietjet en Jetstar goedkopere opties om te reizen binnen het land.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis naar Vietnam?

Inentingen tegen de belangrijkste ziektes kan zeker geen kwaad. Raadpleeg jouw huisarts voor duidelijk.

Wat moet zeker in mijn reisapotheek zitten voor Vietnam?

Volgende items moeten zeker in je kleine reisapotheek zitten: pleisters, thermometer, pincet, antibiotica, paracetamol/dafalgan, keeltabletten, muggennet, insectencrème, zonnebrandcrème. 

Is er Wifi in Vietnam?

In de meeste hotels en restaurants is er al dan niet betalend Wifi beschikbaar. 

Heb ik een wereldstekker nodig in Vietnam?

Om jouw elektronische apparaten aan te sluiten op het lichtnet is het aangeraden om steeds een wereldstekker mee te nemen.

Kan ik in Vietnam geld afhalen?

In de grote steden zijn er steeds bankautomaten beschikbaar. Er zijn ook erg veel wisselkantoren beschikbaar waar je euro’s kan omwisselen. Creditcards worden vaak enkel in vier- en vijfsterrenhotels, duurdere restaurants en in luxueuze winkels geaccepteerd. Het is dus aangeraden om steeds voldoende cash op zak te hebben.

Wat kan ik verwachten van het eten?

Vietnam is een culinair oase met lekker en gevarieerd eten. Traditionele gerechten bestaan voornamelijk uit rijst/noedels aangevuld met groente, vis of vlees. Daarnaast is er een ruime keuze aan tropisch fruit, zoals mango, lychee en ananas. Voor de vegetariërs is er ook een grote keuze.

 

Wat is de gewenste valuta in het land?

In Vietnam worden zowel de Vietnamese Dong en de Amerikaanse Dollar overal geaccepteerd. Vietnamese Dong is een gesloten valuta en kan dus enkel in Vietnam gewisseld worden.

Welke taal spreken ze in Vietnam?

De officiële taal in Vietnam is het Vietnamees en is de moedertaal van 85% van de bevolking. Engels wordt geleerd op de scholen dus de meeste mensen kennen ook wel een woordje Engels.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Halong Bay?

De beste periode om Halong Bay in Vietnam te bezoeken is van april tot en met mei en van september tot en met oktober. Tijdens deze periodes schijnt de zon regelmatig en is een verfrissende wind zodat het niet te warm wordt.

Waarop moet ik letten wanneer ik een tempel wil bezoeken in Vietnam?

Wanneer je van plan bent om een Vietnamese tempel te bezoeken, moet je er op letten dat je kledij bedekkend genoeg is. Doe je schoenen uit voordat je de tempel betreed en ga nooit met je rug naar Boeddhabeelden staan want dit wordt als onbeleefd beschouwd. Vraag tenslotte altijd toestemming voor het maken van foto’s.

Ik ga op reis naar Vietnam en neem zeker mee…?

Een paar comfortabele wandelschoenen en teenslippers zijn altijd handig om mee te nemen. Ook een rugzak om tijdens wandeltochten steeds voldoende water mee te nemen is geen overbodige luxe. Bezoek je Vietnam tijdens het regenseizoen? Dan komt regenkledij ook steeds van pas.

Zal ik te maken krijgen met een grote cultuurschok tijdens mijn reis?

Het is aangeraden om voor vertrek je te verdiepen in de cultuur en tradities van het land. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en voorkom je misverstanden met de lokale bevolking.

Wat is het tijdsverschil tussen Vietnam en België?

In Vietnam is het 5 uur later dan in België tijdens onze zomertijd. In onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later.

Wat is de beste manier om in het land rond te reizen?

Vietnam heeft een goed transportnetwerk met binnenlandse vluchten, boten, bussen, minibussen en taxi’s. Hierdoor is er een goede verbinding met de meeste steden in het land. Daarnaast zijn alle mogelijke vormen van transport ook betaalbaar en soms goedkoop. Het soort vervoersmiddel hangt sterk af van wat je voorkeuren zijn.

Is het veilig om het kraantjeswater in Vietnam te drinken?

Nee, drink nooit water van de kraan in Vietnam! Het is ten zeerste aangeraden om steeds gebotteld water te nemen. Kijk zeker ook na of het flesje nog verzegeld is.

Ben ik verplicht om fooi te geven in Vietnam?

Fooi geven is niet verplicht in Vietnam, maar zijn wel altijd zeer welkom. Bij een taxirit wordt het bedrag vaak naar boven afgerond en bij restaurants is het gebruikelijk om 5 – 10% fooi te geven.

Welke religies zijn er in Vietnam?

In Vietnam zijn de meeste mensen aanhanger van een mix tussen boeddhisme, taoïsme en voorouderverering. Toch noemen de meeste Vietnamezen zich een boeddhist of taoïst.