Praktische Info Malediven

Praktische Info Malediven

 

Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar de Malediven. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.

 

Wat is de beste periode om naar de Malediven te reizen?

De beste periode voor een reis naar de Malediven hangt af van het doel van je reis. Als je alleen naar de Malediven gaat voor de witte stranden dan is de beste reistijd tussen december en april. Dit komt omdat het dan de droge periode in de Malediven is, en het weer er schitterend is. Daarnaast is dit wel de drukste periode van het jaar. 

Als je komt om te surfen, dan wordt er aangeraden om tussen mei en oktober te komen. De golven zijn tijdens deze periode het beste.

Ook duikers hebben geluk, want het hele jaar door is de onderwaterwereld perfect voor een duik! Tussen mei en november is het onderwaterleven aan de westelijke kant van de Malediven het mooist, en tussen december en mei is het onderwaterleven aan de oostelijke kant van de Malediven het mooist! 

 Is de Malediven een goede bestemming om kinderen mee te nemen

Het antwoord is: ja! Denk aan de heerlijke stranden en ondiepe zee voor de kleine kinderen, en aan de hoge kwaliteit in de hotels. Daarnaast biedt de Malediven veel water activiteiten voor kinderen. Dit geldt van de kleintjes tot de grote tieners. Daarnaast zijn de Malediven een ideale bestemming om te genieten van een prachtige strandvakantie.  

Heb ik voor mijn reis naar de Malediven een visum nodig?

Om naar de Malediven te reizen, heb je een geldig internationaal paspoort nodig. Houd er rekening mee dat je nog een lege pagina in jouw paspoort dient te hebben voor een stempel én dat je een hotelreservering en retourticket kunt laten zien. Voor een tussenstop of overstap op een luchthaven in een ander land op weg naar de Malediven kan het wel verplicht zijn een (transit)visum te regelen.

Is het wel veilig als toerist in Malediven?

Je kunt veilig reizen naar de Malediven. Dit komt omdat de resorts zich voornamelijk op privé-eilanden bevinden. Het is wel altijd raadzaam om waardevolle spullen op te bergen in een kluisje. Als je beslist om je resort te verlaten, houd dan rekening met zakkenrollers en straatroverij. De bevolking is relatief arm.

Wat is de beste vervoersvorm om binnen de Malediven te reizen?

De Malediven bestaan uit bijna 1.200 eilanden. Hierdoor zijn boten en (water)vliegtuigen de belangrijkste vervoersmiddelen. Wanneer je erop uitgaat, ga je hoogstwaarschijnlijk met een van deze op pad gaan. De meest gebruikte bootjes zijn de originele houten vissersbootjes, de zogenaamde dhow’s. Ook wordt er gebruik gemaakt van speedboten, zeiljachten en catamarans.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis naar de Malediven?

In bepaalde gevallen kan een gele koorts-vaccinatie verplicht zijn. Dit is nodig indien je voorafgaand aan jouw bezoek aan de Malediven een land of gebied hebt bezocht waar gele koorts heerst. Er gelden geen andere verplichte vaccinaties voor de tropische eilandengroep.

Er gelden wel aanbevolen vaccinaties voor de Malediven, waaronder een DTP- en Hepatitis A-vaccinatie.

Vraag zeker voor extra informatie aan je huisarts. 

Wat moet zeker in mijn reisapotheek zitten voor de Malediven?

Volgende items moeten zeker in je kleine reisapotheek zitten: pleisters, thermometer, pincet, antibiotica, paracetamol/dafalgan, keeltabletten, muggennet, insectencrème, zonnebrandcrème. 

Is er Wifi in de Malediven?

In de meeste hotels en restaurants is er al dan niet betalend Wifi beschikbaar. 

Heb ik een wereldstekker nodig in de Malediven?

 Om jouw elektronische apparaten aan te sluiten op het lichtnet is het aangeraden om steeds een wereldstekker mee te nemen. 

De netspanning van de elektriciteit op de Malediven is 220-240 volt. Hoewel de stopcontacten deels geschikt zijn voor onze stekkers is dit zeker niet standaard.

Kan ik in de Malediven geld afhalen?

Omdat je tijdens een vakantie veel tijd doorbrengt in je hotel en op het eiland waar deze zich bevindt, zijn geldautomaten niet altijd beschikbaar. Geldautomaten vind je terug in de hoofdstad Malé, en zelfs hier kan je niet altijd terecht met Europese bankkaarten. 

Bij de meeste hotels is een kredietkaart het meest geaccepteerde betaalmiddel en wordt er veelal gerekend in Amerikaanse dollars en zelden in de lokale munteenheid. Het is daarom aangeraden een kredietkaart mee te nemen tijdens je reis. Houd er rekening mee dat prijzen in hotels altijd zonder VAT (belasting) worden getoond. Deze dien je er nog bij op te tellen.

Wat is de gewenste valuta in het land?

De officiële munteenheid van de Malediven is de Rufiyaa (MRF of RF).

Welke taal spreken ze in de Malediven?

De inwoners van de Malediven spreken vooral Dhivevi. Dit is de originele taal van het land. Het is een mengelmoes van Arabisch, Hindi en Urdu. Daarnaast spreken de meeste mensen ook Engels, vooral in de hotels/resorts en de toeristische delen van de eilanden.

Ik ga op reis naar de Malediven en neem zeker mee…?

Een paar comfortabele wandelschoenen en teenslippers zijn altijd handig om mee te nemen. Ook een rugzak om tijdens wandeltochten steeds voldoende water mee te nemen is geen overbodige luxe. Bezoek je de Malediven tijdens het regenseizoen? Dan komt regenkledij ook steeds van pas.

Zal ik te maken krijgen met een grote cultuurschok tijdens mijn reis?

Het is aangeraden om voor vertrek je te verdiepen in de cultuur en tradities van het land. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan en voorkom je misverstanden met de lokale bevolking. 

De bewoners zijn vaak ingetogen en vriendelijk, net zoals andere Aziaten zullen zij niet snel ontevredenheid uiten. Niet zomaar alle lokale eilanden zijn te bezoeken, aangezien de inwoners vaak gescheiden worden van de toeristen. Om hier toch te komen, kun je met excursies mee gaan.

Belangrijke elementen in het leven van de inwoners zijn muziek en dans.

Wat is het tijdsverschil tussen de Malediven en België?

In de Malediven is het 3 uur later dan in België.

Is het veilig om het kraantjeswater in de Malediven te drinken?

Nee, drink nooit water van de kraan in de Malediven! Het is ten zeerste aangeraden om steeds gebotteld water te nemen. Kijk zeker ook na of het flesje nog verzegeld is.

Ben ik verplicht om fooi te geven in de Malediven?

Een fooi geven is niet verplicht op de Malediven, maar wordt altijd gewaardeerd. In restaurants kun je een richtlijn van 10% aanhouden. Gidsen, kruiers en kamermeisjes kun je wat extra’s geven..  

Welke religies zijn er in de Malediven?

De enige godsdienst die wordt toegestaan op de Malediven is de islam. De bewoners van de archipel zijn soenitische moslims. Winkels en kantoren sluiten een kwartier na elke omroep. Veel gelovigen gaan in de namiddag naar de moskee en op vrijdag tussen de middag. 

Wat kan ik verwachten van het eten?

In de Malediven wordt er met name vis en rijst gegeten. De meest gegeten vis is tonijn. Traditionele gerechten in de Malediven zijn de vis curry’s, gedroogde vis en vissoep. Aangezien de Malediven een islamitisch land is wordt er door de locals geen varkensvlees gegeten of alcohol gedronken. Uiteraard kan je dit wel krijgen in de grotere resorts.