Praktische Info Laos

Praktische Info Laos

 

Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar Laos. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.

 

Ik ga naar Laos, heb ik een visum nodig? 

Om naar Laos te reizen heb je een internationaal paspoort nodig dat na terugkomst nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt ook een (elektronisch) visum nodig wanneer je beschikt over de Belgische nationaliteit. 

Welke vaccinaties zijn verplicht voor vertrek naar Laos?

Voor Laos zijn geen inentingen verplicht, maar er zijn wel enkele aangeraden (bv. DTP, hepatitis A,…). Je kan best jouw huisdokter raadplegen over welke inentingen je al dan niet nodig hebt voor een reis naar Myanmar? Doe dit zeker tijdig voor vertrek. 

Wat moet er zeker in mijn reisapotheek zitten voor Laos?

Volgende items moeten zeker in je kleine reisapotheek zitten: pleisters, thermometer, pincet, antibiotica, paracetamol/dafalgan, keeltabletten, muggennet, insectencrème, zonnebrandcrème

Heb ik een wisselstekker nodig in Laos? 

In Laos bedraagt de voltage 230 Volt. Daarom is het aangeraden om een wisselstekker mee te nemen om uw elektrische apparaten aan te sluiten op het lichtnet. 

Is er Wifi beschikbaar in Laos? 

In de hotels in Laos is er meestal Wifi beschikbaar, al dan niet betalend. 

Moet ik een muggennet meenemen naar Laos? 

Een muggennet is steeds handig maar in de meeste hotels zijn er muggennetten beschikbaar op aanvraag. Een goede muggenspray is echter noodzakelijk om je na een nachtje te behoeden van een jeukende bult, hier en daar, de dag nadien. 

Wat is de perfecte periode om naar Laos te reizen? 

Tussen oktober en maart valt er in Laos het minste neerslag. Het is dus de perfecte periode om naar het land te reizen. Het kan in de bergen echter wel fris worden.

Ik ga op reis naar Laos en doe aan…? 

Het is aangeraden om dunne en katoenen kleding mee te nemen naar het tropische Laos.  Wil je je beschermen tegen de muggen, dan is een T-shirt met lange mouwen voor in de avond geen overbodige luxe. Vergeet zeker ook niet een paar comfortabele wandelschoenen en teenslippers mee te nemen. Neem ook zeker een hoofddeksel en zonnebril mee om je te beschermen tegen de tropische zon. 

Moet ik enkele regels in achting nemen bij een bezoek aan tribale volkeren?

Veel inheemse volkeren zijn het niet gewend aan contact met westerse reizigers. Het is zeker aan te raden om je vooraf een beetje te verdiepen in de stam en te lezen over hun tradities en gewoonten. Vraag ook steeds toestemming om een foto te maken en betrek de bevolking bij wat je aan het doen bent. 

Welke religies komen voor in Laos?

De meeste inwoners van Laos zijn aanhanger van het theravada boeddhisme en vertegenwoordig zo’n 2/3 van de bevolking.

 

Met wat moet ik betalen in Laos? 

Het is aangeraden om de helft mee te nemen in euro’s en de andere helft in dollars. Een Visa of Mastercard zijn zeker ook handig om op zak te hebben, maar je kan er niet overal mee betalen. De lokale munteenheid in Laos is Kip. In de grote steden vind je voldoende geldautomaten om ook de lokale valuta af te halen.  

Kan ik kraantjeswater drinken in Laos?

Neen, gebotteld water is overal verkrijgbaar tegen een lage prijs.

Welke taal spreken ze in Laos?

De officiële taal in Laos is Laotiaans, maar het land heeft ook nog meerdere dialecten.

Wat is het tijdsverschil tussen Laos en België?

In Laos is het 5 uur later dan in België in onze zomertijd. In onze wintertijd is het in Laos 6 uur later.

Welk vervoersmiddel is het meest geschikt om Laos te verkennen?

Het populairste vervoersmiddel in Laos is de bus, boot en het vliegtuig. De bus is misschien wel het meest gebruikte vervoersmiddel, maar de boot het belangrijkste vervoermiddel door de ligging aan de Mekong rivier. Omdat Laos een uitgestrekt land is, wordt voor de grotere afstanden vaak beroep gedaan op een binnenlandse vlucht. De luchtvaartmaatschappij die hiervoor het meest gebruikt wordt is Lao Airlines.

Met welke lokale gebruiken/gewoonten moet ik rekening houden in Laos?

In Laos is het onbeleefd om boosheid en teleurstelling in het openbaar te tonen. Daarnaast moet je bedekkende kledij dragen bij een bezoek aan een religieus gebouw. Wanneer je om een boeddhistisch gebouw/monument heenloopt, loop je altijd met de klok mee en draai je nooit je rug naar Boeddha.

Ga ik mij in Laos veilig voelen (ook als individuele reiziger)?

Ja, Laos is een veilige bestemming om zelfstandig naartoe te reizen. Vele toeristen vinden Laos veiliger als hun woonplaats in het westen.

Ben ik verplicht van fooi te geven in Laos?

Het geven van fooi is niet verplicht, maar wel gebruikelijk en een manier om je waardering te tonen. Vaak wordt in de restaurants op 10% van de prijs gerekend. 

Wat eten ze in Laos?

Het eten in Laos kan variëren van een eenvoudig gerecht met rijst tot een pittig gerecht met vissaus. Het nationale gerecht is ‘Laap’, gemalen vlees met groenten en pepers. Daarnaast is ook noedelsoep populair in Laos.