Praktische Info Indonesië
Er komt veel bij kijken wanneer je een vakantie wil boeken naar Indonesië. Om jullie al wat verder te helpen, hebben we jullie vragen gebundeld en er een antwoord op geformuleerd. Deze kan je hier allemaal vinden. Als je toch nog vragen hebt, aarzel niet en contacteer ons.
Wat is de beste reistijd voor Indonesië?
Door het tropische klimaat heerst er het hele jaar door een aangename temperatuur van rond de 30°C. De koudste maanden zijn juli en augustus, vooral op Sumatra kan het kwik snel dalen tot 15°C. Het droge seizoen loopt, op de meeste eilanden, van mei tot en met september. Buiten deze maanden is er meer kans op een bui.
Kan ik in het regenseizoen ook naar Indonesië reizen?
Ja, de temperatuur is het hele jaar door aangenaam met een gemiddelde van rond de 30°C. Het regenseizoen loopt van december tot en met maart waarbij het soms één of twee uurtjes kan regenen. De rest van de dag is het vrijwel droog. Tijdens het regenseizoen is de natuur op zijn best!
Is er Wifi in Indonesië?
De meeste hotel in Indonesië hebben een Wifi-verbinding. Dit is niet altijd in de kamer, maar meestal wel in de lobby van het hotel.
Wat moet er zeker in mijn reisapotheek zitten voor Indonesië?
Volgende items moeten zeker in je kleine reisapotheek zitten: pleisters, thermometer, pincet, antibiotica, paracetamol/dafalgan, keeltabletten, muggennet, insectencrème, zonnebrandcrème
Heb ik een visum nodig voor Indonesië?
Voor een verblijf van minder dan 30 dagen, kun je bij aankomst een visum kosteloos krijgen. Dit visum kan niet verlengd worden, dus wanneer je langer dan 30 dagen in het land blijft, moet je je visum voor vertrek reeds regelen. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn bij terugkomst.
Heb ik een wereldstekker nodig in Indonesië?
Neen, in Indonesië gebruiken ze precies dezelfde stopcontacten als in België
Hoeveel tempels zijn er op Bali?
Er zijn ongeveer tussen de twintig- en vijftigduizend Hindoeïstische tempels te vinden op Bali. Het eiland krijgt ook niet voor niets de bijnaam ‘eiland van de duizend tempels’.
Uit hoeveel eilanden bestaat Indonesië?
Officieel staan 17 508 eilanden geregistreerd onder De Republiek Indonesië. Toch blijft het exacte aantal eilanden tot op heden nog een mysterie.
Welke taal spreken ze in Indonesië?
De officiële taal in Indonesië is Bahasa Indonesia, verwant aan het Maleis. Met een beetje geluk kom je zelfs mensen tegen die nog een woordje Nederlands kunnen spreken. Ook het Engels wordt door de meeste mensen beheerst.
Welke kledij moet ik zeker in mijn koffer steken?
Neem zo veel mogelijk kledij mee van natuurlijke stoffen, zoals katoen. Vergeet ook zeker geen hoofddeksel om je te beschermen tegen de brandende zon. Breng voor de zekerheid een warmer kledingstuk mee voor wanneer het afkoelt (bv. in de avond).
Wat kan ik verwachten van het eten in Indonesië?
De verschillende culturen komen goed tot uiting in de gastronomie van het land. de Indonesische en Chinese keuken is talrijk aanwezig en je kan voor weinig geld lekker en uitgebreid eten. De basis van veel gerechten zijn rijst, groenten, vis of vlees.
Met welke gebruiken/gewoonten moet ik rekening houden in Indonesië?
Indonesiërs zijn heel vriendelijke mensen en vinden goede manier dan ook zeer belangrijk. Het belangrijkste is dat je respect toont en vriendelijke bent tegen de lokale bevolking. Bij een tempelbezoek moet je ervoor zorgen dat je schouders en knieën bedekt zijn.
Ga ik mij veilig voelen in Indonesië?
De lokale bevolking in Indonesië is betrouwbaar en crimineel gedrag komt bijna niet voor door het geloof.
Wat is het beste vervoersmiddel om me te verplaatsen in Indonesië?
Door de grote afstanden en de duizenden eilanden zijn de beste vervoersmiddelen de boot en het vliegtuig. Op de eilanden zelf is de bus een goede optie, deze rijden namelijk naar elke uithoek van het land en zijn daarbij ook nog eens goedkoop.
Welke vaccinaties heb ik nodig voor ik vertrek richting Indonesië?
Er zijn geen verplichte vaccinaties nodig voor een reis naar Indonesië, maar natuurlijk worden er wel enkele aanbevolen (DTP, hepatitis A, buiktyfus,…). Raadpleeg je huisarts voor meer info over de aanbevolen vaccinaties.
Wat is de munteenheid van Indonesië?
De lokale munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). Buitenlandse valuta mag onbeperkt in- en uitgevoerd worden. Er is de mogelijkheid om meteen op de luchthaven geld af te halen zodat u bij aankomst niet moet wisselen. Het is daarnaast ook mogelijk om met de bankkaart te betalen, maar je moet wel opletten dat je deze op werelddekking zet. Wanneer je bij vertrek nog overgebleven Rupiah op zak hebt, kan u deze op de luchthaven terug wisselen. Hiervoor moet je wel in bezit zijn van een wisselbewijs van de bank.
Ben ik verplicht van een fooi te geven in Indonesië?
Het geven van een fooi is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Vaak zijn deze fooien een aanvulling op het lage inkomen van lokale gidsen, chauffeurs,… In veel hotels wordt automatisch 10 tot 21% bedieningsgeld bijgeteld. Wanneer dit toch niet gebeurt, is een fooi van 10% gebruikelijk.
Heb ik bereik met mijn telefoon in Indonesië?
Normaal gezien heb je overal in het land bereik op je telefoon.
Wat is het tijdsverschil tussen Indonesië en België?
Indonesië kent drie tijdzones. Op Java en Sumatra is het 5 uur later dan in België. Op Kalimantan, Sulawesi en de Kleine Sunda Eilanden (bv. Bali, Lombok) is het zes uur later dan in België. Tenslotte is het op de Molukken en Irian Jaya 7 uur later dan in België.
Kan ik tijdens de ramandan goed reizen in Indonesië?
Tijdens de ramadan kan het zijn dat enkele restaurants en andere eetgelegenheden overdag gesloten zijn. Toch wordt er dan nog vaak aan de toeristen gedacht want in de westerse restaurants wordt wel gewoon gekookt.
Kan ik het kraantjeswater drinken in Indonesië?
Neen, het leidingwater in Indonesië is niet van goede kwaliteit. Het is ook opletten geblazen bij ijsblokjes en kijk zeker na of je waterfles nog verzegeld is als je er eentje koopt.
Moet ik voor vertrek al een busrit reserveren in Indonesië?
Voor de langeafstand bussen kan u rechtstreek aan het busstation een ticket kopen. Tijdens het hoogseizoen, juli en augustus, is het aangeraden om een paar dagen van tevoren een ticket te reserveren.
Welke religies zijn er aanwezig in Indonesië?
In Indonesië worden zes officiële religies erkent: Islam, protestantisme, katholicisme, hindoeïsme, boeddhisme en confucianisme. Ongeveer 90% van de bevolking is islamitisch.