Een stukje puur en authentiek Thailand – DAG 5

Hopelijk heb je na een goede nachtrust en een lekker ontbijt weer veel energie om Nan verder te ontdekken. Want op dag vijf geniet je weer van het intieme en charmante Nan. Het hotel kan tijdens deze luxury trip voor een fiets zorgen om de stad en omgeving verder te verkennen.

Prachtige tempel en DE liggende Boeddha in Phrae – Dag 1

Na een lekker ontbijt in het hotel verlaat je Sukhothai en rij je richting het prachtige Phrae. Maar niet zonder onderweg even te stoppen bij de Wat Phra That Mongkhon Khiri. Deze prachitge tempel zal je ongetwijfeld verbazen met als kers op de taart een gigantische liggende Boeddha.

Eenmaal aangekomen in Phrae breng je een bezoekje aan Wat Chom Sawan. Ook deze tempel is een streling voor het oog en zal je van je sokken blazen.

De rest van de dag ben je volledig vrij om zelf in te vullen.

Uitzicht en tempels in Phrae – Dag 2

Vandaag spring je lekker vroeg uit de veren om met de auto richting Phu Phaya Pho Viewpoint te rijden. Waarom zo vroeg opstaan? Omdat je vanaf dit punt kan genieten van de mooiste zonsopgang tussen de bergen en lage mistwolken. Het is zeker de moeite waard!

Op de weg terug maak je nog een kleine stop langs Wat Phra That Doi Leng en Wat Phra That Cho Hae. Opnieuw zijn deze tempels echte huzarenstukjes!

In the middle of nowhere ontdekken we een nieuwe hotspot voor de lokale Thai: Wat Na Khu Ha, een gigantisch Boeddhabeeld.

De dag afsluiten doe je uiteraard zoals hij is begonnen, in schoonheid. Je eindigt je dag in Pae Muang Pee Forest Park, een natuurlijk zandstenen fenomeen. Woorden schieten te kort om het natuurschoon van dit park te beschrijven. Zelf zien is dus de boodschap.

Natuurlijke schoonheid in Nan – Dag 3

Vanuit Phrae zet je je tocht verder naar Nan, een prachtige afgelegen provincie die ontdekt moet worden om haar natuurlijke schoonheid. De Lanna invloed op de stad is ook te zien in de overblijfselen van de oude stadsmuur en een aantal oude tempels.

Het is een afgelegen gebied en ruim voorzien van natuurschoon. Beklim de bergen en bezoek de nationale parken. Je vindt hier veel bergstammen, de meeste van Laotiaanse afkomst maar geen toeristen! De gelijknamige hoofdstad werd ruim 700 jaar geleden gesticht.

Voormiddag kom je aan in Nan en check je in bij het luxueuze Nan Boutique Hotel. Met haar locatie in het hart van het centrum, heb je makkelijk toegang tot alle sightseeings en lokale attracties. Met ander woorden de perfecte ligging met een luxueuze touch om lekker uit te rusten.

UNITIPS

    • Kleine, maar mooie Wat Phumin tempel.

    • Neem originele foto’s tijdens een wandeling door de Frangipani Tree Tunnel.

    • Kampheeng Muang Nan, de oude stadsmuur rond de stad.

    • Plan eens een tripje naar de Wat Phra That Khao Noi. Een staande boeddha boven op de berg kijkt uit over een van Thailand’s beste uitzichten.

Maak kennis met de Mlabri – Dag 4  

Na het ontbijt wacht er een onvergetelijke ervaring. Een tour, door de onbekende maar waanzinnig mooie provincie Nan. Tijdens deze trekking maak je kennis met de bijna uitgestorven Mlabri gemeenschap.

De Mlabri populatie wordt geschat op ongeveer 120 mensen doorheen Azië. Ze worden door de lokale bevolking ‘Phi Thong Luang’ genoemd, wat ‘de geesten van de gele bladeren’ betekent. Dit omdat ze diep in de jungle leven en bananenboom bladeren gebruiken om hun huizen af te dekken.

In het dorp is het de gewoonte om op traditionele wijze varkensvlees te bereiden. Geniet dus van hun ”kookkunsten” en zeg zeker geen nee wanneer ze je vragen om te proeven.  Verder kom je tijdens deze trekking nog langs dorpen van de Htin en de Yao stammen waar een lokale lunch genuttigd zal worden. Op de terugreis door het prachtige berglandschap bezoek je ook een Hmong stam.

Een stukje puur en authentiek Thailand – Dag 5

Vandaag zet je je tocht verder richting Phayao. Je zal je ogen de kost kunnen geven want hier vind je het grootste meer van Noord- Thailand, Kwan Phayao.

Vervolgens stap je op een boot en bezoek je Wat Tilok Aram, een 500 jaar oude tempel die na een overstroming al 300 jaar onder water ligt. Vanop het bootje heb je een prachtig uitzicht over het meer en de stad. Aan de oever spot je de tweeling naga’s met gouden pagode.

Waterwallen en zoveel meer – Dag 6

Vandaag rij je rond het meer omringd met palmbomen en gekleurde lampionnen. Aan de overkant van het meer ontdek je Wat Analayo. Een stenen trap brengt je dwars door het bos naar boven waar je aankomt bij een aantal prachtige tempels. Vervolgens volg je de stroming, die je naar een geheim watervalletje brengt, de Champa Thong waterval.

Nog meer tempels en bouwwerken – Dag 7

Vandaag verlaat je het mooie Phayao maar vang je je tocht aan naar het even prachtige Lampang. Je eerste stop? De Wat Chaloem Phra Kiat Phrachomklao Rachanusorn. De lange naam is even mooi als de tempel zelf. Aangekomen in de stad gaat de tempel tour verder langs enkele lokaal belangrijke bouwwerken: Phra Kaew Don Tao, Wat Si Rong Muang, Wat Si Chum en Wat Mon Chamsin. Allemaal tempels die je zullen verbazen.

Te paard in Lampang – Dag 8

Lampang was vroeger onderdeel van het Lanna Koninkrijk. De stad is daarom beroemd om de vele historische tempels uit die tijd.

Een van deze boeddhistische tempels is Wat Phra That Lampang Luang. Deze tempel uit de 15deeeuw ligt twintig kilometer uit de stad en mag je vandaag gaan ontdekken.

In Lampang kan je een rit maken met paard en wagen. Grijp zeker en vast deze kans want het is de enige stad in Thailand waar dit nog kan.

De dag afsluiten doe je met een bezoek aan de markt van Tung Kwai, waar allerlei producten uit de jungle worden verhandeld. Hier vind je dus wilde orchideeën, insecten en slangen.

Chiang Mai & Bo Sang Village – Dag 1

Je begint je dag met een bezoek aan Bo Sang Village, een stadje dat bekend staat om de paraplu’s. Van cocktailparasolletjes tot grote parasols, die er gemaakt worden door de lokale bevolking. In het stadje krijg je een rondleiding langs alle werkstations in de fabriek. Namiddag bezoek je Chiang Mai zelf. Hier vind je allerijl bezienswaardigheden zoals de Wat Chedi Luang, de Wat Chiang Man en de Wat Phra Sing. ’s Avonds kan je een bezoek brengen aan de Night Bazaar, een avondmarkt met feestelijk verlichte kraampjes waar de bewoners van de dorpen rondom Chiang Mai hun waar verkopen.

 

Elephant Nature Park – Dag 2

De tweede dag staat in het teken van… wildlife! Je bezoekt het Elephant Nature Park, de thuis van olifanten, buffels, honden, katten, vogels en vele andere geredde dieren. Het Elephant Nature Park vangt getraumatiseerde, verwaarloosde en mishandelde olifanten op om ze te verzorgen en te verwennen. Je dag begint met het voeren van de dieren waarna je  een documentaire te zien krijgt. Hierna is het tijd voor grote wasjes, kleine wasjes en ga je naar de rivier waar de olifanten worden gewassen. Ook hier mag je een handje helpen.

 

The Roof of Thailand – Doi Inthanon Nationaal Park – Dag 3

Vandaag bezoek je het Doi Inthanon Nationaal Park. Dit park dankt haar naam aan de berg middenin het park. Wist je dat het ook nog eens de hoogste berg van Thailand is? Je kan er wandelen en tot rust komen, terwijl je geniet van de natuur. Er zijn watervallen, wandelpaden en het park heeft heel wat wilde dieren. Bovenop de top van de berg vindt je twee koninklijke tempels, namelijk de tweelingtempels. Deze werden door de luchtmacht gebouwd ter ere van de 60ste verjaardag van de koning en koningin van Thailand. Bij heldere lucht kan je vanaf hier genieten van een prachtig uitzicht over het noorden van Thailand en de bergen van Myanmar.

 

Verborgen parels route 3:

 

Chiang Mai – Pai – Mae Hong Son 

Chiang Mai – Pai – Dag 1

Pai is een gemoedelijk bergdorpje, bekend omwille van zijn rustige sfeer. Op een kilometer lopen vanuit het stadscentrum ligt de Wat Phra That Mae Yen. Na 353 treden sta je op de top, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. ’s Avonds kan je een bezoek brengen aan de Pai Walking Street, dit het hartje van het dorp en heeft enorm veel karakter.

Pai – Dag 2

Vandaag staat zowel natuur als cultuur op het programma. Je huurt een scooter en rijdt vanuit het centrum van Pai richting het noorden, naar de Mo Paeng waterval die bekend staat als de grootste en leukste glijbaan van Pai. Hierna neem je terug de scooter richting het zuiden naar Santichon Village, een stukje China in Thailand. Het is een gemeenschap die ooit gesticht werd door Chinese stammen die op de vlucht waren voor de communistische overheersing. Hierna rijd je verder naar de Tha Pai warmwaterbronnen, die middenin de prachtige natuur liggen. De vallei beschikt over verschillende natuurlijke baden, die tussen de 34 en 38°C zijn. Voor verfrissing hoef je er dus niet in te springen, maar je kan er wel heerlijk in baden.

 

Mae Hong Son – Dag 3

Op dag drie vertrek je vanuit Pai naar Mae Hong Son. De stad is rijk aan vele tempels, of ‘wats’. De verschillen met andere tempels in Thailand zijn duidelijk aanwezig. Waarom? Omdat Mae Hong Son dicht bij de Myanmarese grens ligt, waardoor er in de tempels dus veel Birmese invloeden terug te vinden zijn. De meest indrukwekkende tempel is de Wat Phra That Doi Kong Mu, gelegen op de Kong Mu heuvel. Wanneer je deze heuvel beklimt en de tempel bezoekt heb je een prachtig uitzicht over de vallei van Mae Hong Son.

Mae Hong Son & Omgeving – Dag 4-5-6

Vandaag begin je aan een echte trekking doorheen het prachitge Thailand. Vanuit Huay Makay Soam wandel je naar Hou Phon, een Karendorp (een lokale stam). Van hieruit wandel je verder naar Mick Sa Pae, een ander Karendorp. De volgende dag ga je verder naar Wi Pom, een dag wandelen door bossen, bamboe- en bananenbomen. De volgende dag wandel je naar Mae Sa Nga en hierna reis je terug naar Mae Hong Son met privévervoer.

Verborgen parels route 4:

 

Chiang Mai – Lampang – Nan

Chiang Mai – Lampang – Dag 1

Je reist vandaag van Chiang Mai naar Lampang. De stad is enorm beroemd omwille van de vele historische tempels uit de tijd van het Lanna Koninkrijk uit de 13de tot de 18de eeuw. De bekendste tempel is de Wat Phra That Lampang Luang. Maar ook de 15de-eeuwse Wat Phra Kaew Don Tao is zeker een bezoekje waard. Lampang wordt ook door de Thai ‘mueang rot ma’ genoemd, dit betekent ‘de Stad van de Koetsen’. Het wordt door de Thai gezien als het laatste stukje paradijs in Thailand.

Nan – Dag 2

Wanneer je aankomt in Nan, bezoek je de Wat Phumin, waarvan sommigen beweren dat het een Thais equivalent is van de Sixtijnse Kapel, dankzij de eeuwenoude fresco’s binnenin de tempel. Hier tegenover ligt de Wat Phra That Chang Kham, de belangrijkste tempel in Nan. Ook het Nationaal Museum is een bezoek waard. De collectie herbergt tentoonstellingen over de verschillende etnische groepen die in de provincie leven, maar ook over de geschiedenis, archeologie, architectuur, … van Nan. Op vijf kilometer van het centrum, ligt de populairste tempel, de Wat Phra That Chae Heng met een grote gouden stupa.

Nan – Doi Phu Kha Nationaal Park – Dag 3:

Doi Phu Kha Nationaal Park is het grootste nationaal park van de provincie Nan. Het herbergt ook de hoogste berg van de regio, de Doi Phuka, die zo’n 2.000 meter hoog is. Deze dag staat in het teken van trekking. Je brengt de hele dag door in dit prachtige gebied. Het park staat vooral bekend om twee ongewone boomsoorten die er groeien.

Verborgen parels route 5:

 

Chiang Mai – Phrae

Chiang Mai – Phrae – Dag 1

De meeste bezienswaardigheden van de stad Phrae zijn binnen de omwalde stad gelegen. De meest ongewone tempel ligt hier, namelijk de Wat Chom Sawan, die bijna volledig uit hout opgetrokken is. Van hieruit kan je rustig richting het oude, verkeersvrije stadscentrum wandelen. Hier kan je het oude gouverneurshuis bezoeken, waar de koning en koningin van Thailand verbleven wanneer ze de stad bezochten. Voel je je avontuurlijk? Dan kan je ook de kerker in de kelder bezichtigen, waar getoond wordt hoe ze vroeger afvalligen martelden. Ook in Phrae zijn er uiteraard verschillende tempels die je kan bezoeken, zoals de Wat Phra Non, de Wat Pong Sunan en Wat Luang. Het bekendste gebouw is waarschijnlijk het roze gekleurde Vongburi huis, dat kunstvoorwerpen uit de 19de en 20ste eeuw herbergt.

Phrae – omgeving – Dag 2

’s Morgens reis je vanuit het centrum van Phrae naar Wiang Tong, naar het Folklore Museum. Dit museum bestaat uit verschillende gebouwen en houten constructies die de lokale manier van leven toont. Na een bezoek aan dit museum, reis je verder naar het Phae Mueang Phi Park. Dit is een plek waar je intrigerende rotsformaties kan zien. Het bevat rotsen in de vorm van champignons en opmerkelijke zuilen, gevormd door erosie. Na je bezoek aan dit park, reis je door naar het Pha Nang Khoi grot waar een vijftig meter lange weg je leidt naar de ingang van de grot. In de gangen zie je vreemd gevormde stalactieten en stalagmieten. Aan het einde van de grot zie je een stalagmiet in de vorm van een vrouw die een klein kind vasthoudt. Het gaat hier om een legende over een vrouw die bleef wachten op de liefde van haar leven totdat ze in steen veranderde.

Chiang Mai – Tha Ton – Dag 1

Vanuit Chiang Mai reis je naar Tha Ton, een klein stadje dat dicht aan de grens met Myanmar ligt. Het stadje ligt bijna op het kruispunt tussen de provincies Chiang Mai en Chiang Rai. Hier kan je een fiets huren om zo gemakkelijk de stad en de omliggende heuvels en dorpjes te ontdekken. Een must-see hier is de Wat Tha Ton, een Boeddhistische tempel die over de stad heen kijkt. Tijdens je verblijf in deze stad zal je ook veel Akha-vrouwen tegenkomen, gekleed in hun decoratieve kledingdracht, die hier hun snuisterijen komen verkopen.

Mae Salong – Dag 2

Mae Salong is een dorp, gelegen op een bergtop in de provincie Chiang Rai. In de volksmond heet dit gebied “Klein Zwitserland”. Mae Salong is voor omliggende dorpjes een soort ‘hoofdstad’, vooral sociaal en economisch gezien. Hier zal je leden van de Akha-, Lisu- en Lahu-stammen tegenkomen die hun producten proberen te verkopen. De lokale economie draait vooral om kersenboomgaarden, sinaasappelen en vooral theeplantages, waarvan Oolong (een traditionele thee) de belangrijkste is. Het is zeker de moeite waard dat je hier een theeproeverij bijwoont in een van de theeshops.

Chiang Rai – Dag 3, 4 en 5 

Dag 3

Na je overnachting in Mae Salong reis je verder naar Chiang Rai. Dit doe je met een longtailboot over de rivier Mae Kok. Deze boot vertrekt elke dag om 12h30. Het is een schilderachtige tocht, waarbij je je zeker niet zal vervelen. Aan de oevers kan je ‘hilltribe- dorpjes’ van Shan, Karen (langnek) en Lahu zien liggen. Onderweg zie je vaak ook vissers in vissersbootjes hun net uitwerpen. Bij aankomst staan er busjes klaar om je naar Chiang Rai-stad te vervoeren. Chiang Rai kent een rustige sfeer en de cultuur en gewoontes zijn anders dan in de rest van Thailand. Hier maak je kennis met het echte, ongerepte Thailand. Je bezoekt hier het Hilltribe and Education center. Zo kom je meer te weten over de achtergrond van de verschillende Thaise stammen. Daarna is het tijd om een bezoek te brengen aan de Night Market. Hier verkopen stammen uit de omgeving sieraden en handwerk.

 

Dag 4 

Na het ontbijt ga je weer op pad, dit keer ten zuiden van de stad. Hier bevindt zich misschien wel hét indrukwekkendste gebouw van Noord-Thailand, namelijk de Wat Rong Khun. De tempel is wit van kleur, dat de reinheid van Boeddha weerspiegelt. De bouw ervan werd aangevangen in 1997 en wordt pas verwacht klaar te zijn in 2070! Hierna reis je terug naar het centrum voor een bezoek aan de stad Chiang Rai zelf.

dag 5 

Vandaag vertrek je richting het Akha Hill House. Hier start de trekking, die een volledige dag zal duren. Je trekt door de jungle, begeleid door gidsen die hier opgegroeid zijn. Onderweg vertellen zij je interessante dingen over de fauna en flora in de regio. Je wandelt richting een van de weinige nog originele Akha-dorpen in Thailand, gelegen op een bergkam. Gedurende deze tocht leer je met behulp van een traditioneel junglemes materialen uit bamboe te maken, zoals eetstokjes, borden, bekers. Deze zal je gebruiken om bijvoorbeeld rijst in te koken. Je leert er vis te vangen uit de rivier en deze klaar te maken in je zelfgemaakte keukenmaterialen. Na je zelf gevangen en zelfgemaakte lunch wandel je door en bezoek je een Hill Tribe Village, thuis van de Akha-stam. Hierna wandel je terug en onderweg stop je nog even voor een verfrissende duik bij een waterval.