Home » Hoofdstuk 3 : Betoverend Bagan

Mingalaba UniTrippers,

Het is tijd voor weer een nieuwe update over mijn prospectie trip naar Myanmar.

Naar goede gewoonte vertel ik jullie graag een feitje aan het begin van mijn blogpost. Jullie weten ondertussen dat Myanmar vroeger een kolonie was van Groot-Brittannië. Ook het uurverschil heeft daar zijn gevolgen van gedragen. Het is hier namelijk geen 5u of 6u verschil met België, maar 5u30 op dit moment. Wat?!

Wat jullie ook vast weten is dat het in Groot-Brittannië nog een uur vroeger als bij ons is. Dat wil dus zeggen dat het verschil tussen G-B en Myanmar 6u30 bedraagt. Dat heeft nu namelijk een goede reden. Want als je hier op je analoge klok kijkt om te weten hoe laat het is, kan je die analoge klok gewoon op zijn kop draaien en dan kan je zo heel makkelijk het uur aflezen dat het in G-B is. Handig toch 🙂

Dag 6 – Bagan

In tegenstelling tot mijn vlucht Yangon – Mandalay, deelde ik dit keer geen vol vliegtuig. In tegendeel. Een tiental personen kozen het juiste pad. Dat naar het fantastisch mooie Bagan.

Na de verplichte 25.000 Kyat die je betaald voor archeologische instandhouding, in theorie, kon ik door naar het paradijs. Ik werd meteen afgezet bij een verhuurder van e-bikes, want hoewel buitenlanders in Myanmar niet met een gemotoriseerd voertuig mogen rijden, een e-bike is elektrisch en valt daar dus buiten. Goed gevonden van die gluiperds! En gelukkig maar! De e-bike is een fantastische manier om je te verplaatsen. Je komt even makkelijk op de plaatsen waar alleen fietsen kunnen komen, want auto’s geraken niet aan elke tempel, maar vooral, het is geluidloos. Wat ten goede komt aan het rustgevende gevoel dat je hier krijgt.

Vandaag bezocht ik de bekendste tempels en pagodes, zodat ik morgen alle tijd zou hebben om van het betreden pad af te wijken.

Op het lijstje:

  • ·      Ananda
  • ·      Thatbyinnyu
  • ·      Dhammayangyi
  • ·      Gubyaukgyi
  • ·      Manuha
  • ·      Nanpaya
  • ·      Abeyadana
  • ·      Nagayon

CHECK!

Net als iedereen die in Bagan is rond 17u, zocht ik me een tempel uit om te genieten van het uitzicht bij zonsondergang. Dit deed ik niet alleen, ik had namelijk afgesproken met Christophe, een piloot bij Balloons over Bagan en dus een kenner van de stad!

We zochten een mooi plaatsje uit, maakten kennis en genoten van het prachtige ritueel dat zich voor ons afspeelde. Grappig is hoe mensen het uitzicht richting de zon tot zich nemen, terwijl het andere kant veel mooier is, daar waar de tempels juist rood verlicht worden door de ondergaande zon.

We bleven tot iedereen weg was, en misschien wel iets te lang want het was pikdonker en dan is er gevaar voor slangen. In de tempel had de familie kleine kaarsjes op de trap gezet zodat deze mooi verlicht was en je veilig weer naar beneden kon. Zo mooi!

Ik ging nog even mee aan tafel met Christophe en enkele andere ballonpiloten maar besloot toch vroeg ik bed te kruipen want ik voelde me al de hele dag niet zo kiplekker. Christophe beloofde me nog wat te laten weten of er nog plaats was in de ballon de volgende morgen en ik nog mee kon.

Dag 7 – Bagan

Ik was om 20u al gaan slapen en werd zo al rond 4u30 wakker. Ik keek met slaperige ogen op mijn telefoon om te kijken of ik een berichtje van Christophe had gehad, en jawel! Er was nog plaats! 🙂

Afspraak om 6u. Ik antwoorde dus nog snel dat ik er zou zijn en sloot mijn ogen nog voor een uurtje. Om 5u30 ging de wekker, sprong snel op mijn e-bike en vertrok richting opstijgplaats. Net op tijd kwam ik aan!

Nog pikdonker toen ik aankwam. Er was een mooi plaatsje gemaakt waar iedereen op klapstoeltjes samen zat en genoot van een ochtendkoffie. Een paar minuutjes later volgde de briefing, waarna men de ballonnen begon op te blazen, eerst met ventilators, pas daarna met warme lucht. Heel gek hoe het op 10 minuten tijd van pikdonker, licht werd.

De ballon was klaar voor vertrek, alle 16 personen (inclusief ik) sprongen in de mand, and off we went. In totaal vlogen we die ochtend met zo’n 15 luchtballonnen over de archeologische site van Bagan. En hier ga ik stoppen met schrijven en laat de foto’s voor zich spreken. Het was magisch!

Na de ballonvlucht namen Christophe en ik de tijd om de onbetreden paden te ontdekken. Hij is natuurlijk de perfecte persoon om me die te laten zien.

Wil je ook weten welke andere tempels en pagodes écht de moeite waard zijn om te bezoeken, en waar je geen of amper een andere toerist of zelfs local zal tegen komen? Heel simpel. Boek je reis dan nu naar Bagan 🙂

Na de hele dag te hebben rondgereden besloten we de dag te eindigen in Minkaba. Een dorpje in New Bagan dat gekend staat om zijn lacquerware. Een van de gasten, Jo Jo, die helpt bij B.O.B. woont daar en zijn zusje, Poo Poo, heeft ons rondgeleid door het dorp en ons getoond hoe het proces in zijn werk gaat om van een bamboostam tot deze prachtige lacquerware te komen.

Christophe is ondertussen een bekend persoon in Bagan, en we worden in het dorp uitgenodigd om een biertje te komen drinken bij een oude bekende. Jo Jo schuift ook iets later aan tafel aan.

Een land mag nog zo mooi zijn als het wil, maar hier besef ik weer dat het de mensen zijn die de herinnering maken, en die jouw het gevoel geven waarom je van een land gaat houden. Birmezen zijn geweldig! Je krijgt zo’n warm gevoel van hun vriendelijkheid, het goedlachse, de manier waarop ze met elkaar omgaan, het wij-gevoel dat zij hebben, … Zo kan ik blijven doorgaan. Dit is het moment waarop het mij duidelijk werd, ik hou van Myanmar!

Tot gauw. Groetjes,

Sjobbe