Over Lechon – Recept uit Filipijnen

Verhaal

Lechon is het nationale gerecht van de Filipijnen. Het is een varken of rund dat geroosterd wordt. Het gerecht wordt vooral gegeten bij speciale gelegenheden zoals feesten of tijdens de vakantieperiode. Het vlees wordt meestal in zijn geheel geroosterd op de barbecue tot de huid lekker knapperig en goudbruin is. Vervolgens wordt het varken of rund gevuld met kruiden als steranijs, peper, bosui, laurier en citroengras. Daarna wordt het geserveerd met een saus gemaakt van de lever van het varken.

 

Ingrediënten (6 personen)

Vlees

– 1 kg varkensbuik

– 12 teentjes knoflook (vijzelen tot een puree)

– 2 el sojasaus

– 5 tenen knoflook

– 5 stengels bleekselderij (in stukken van 2,5 cm)

– 1 grote ui (grove stukken)

– 2 laurierbladen

– peper en zout

Saus

– olijfolie

– sjalot (fijngehakt)

– 4 teentjes knoflook (fijngehakt)

– 2 blikjes leverpastei

– 125 ml azijn

– 5 el basterdsuiker

– 125 gr broodkruimels

– peper en zout

Methode

Vlees

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Droog het varkensvlees en snij het vet om de 1,5 centimeter diagonaal in. Snij niet te diep want als je in het vlees snijdt, kan dit gemakkelijker uitdrogen. Wrijf de onder- en bovenkant van het vlees in met de knoflookpuree, zout en peper. Besprenkel de bovenkant met sojasaus.

Pak een braadslede of ovenschaal die net groot genoeg is voor het varkensvlees en leg daar de knoflooktenen, bleekselderij, ui en laurierbladen. Breng op smaak met peper en zout. Vergeet niet de bleekselderij te schillen, anders is het te taai. Doe een scheut water in de braadslede en leg het varken op de groenten. Pak het geheel tenslotte in met aluminiumfolie en zet het in de oven.

Laat het varkensvlees dat ingepakt is in aluminiumfolie 2 uur garen op 160 graden. Daarna nog een uur op 180 graden tot je een mooie korst hebt. Je kan de oven ook 20 minuutjes op grill zetten. Laat het hierna een half uur rusten.

Snij het vlees in mooie plakken en serveer het met rijst en saus.

Saus

Verhit olie in een steelpan. Fruit de sjalot en knoflook.

Voeg azijn, leverpaté, suiker, een scheutje water, peper en zout toe. Laat het twee minuten pruttelen en voeg de broodkruimels toe. Laat het daarna nog 5 minuten pruttelen.

Gebruik een staafmixer om het geheel mooi glad te maken.

Wil jij dit gerecht zelf eens maken ter plaatse?
Wacht niet langer en boek jouw onvergetelijke reis naar Azië bij UniTrips.

De reiskriebels gekregen? Contacteer ons!