Over Fish Amok – Recept uit Cambodja
Verhaal
Fish Amok is het beroemdste gerecht van Cambodja en stamt nog uit de Khmer-periode. Het gerecht bestaat uit een milde iets zoetere curry met witte vis. Het wordt altijd geserveerd in een bananenblad en is te vinden in restaurants over het hele land. De side-dishes bestaan vaak uit witte/bruine rijst en rode paprika.
Ingrediënten (2 personen)
Curry
– 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
– 1 sjalot (fijngehakt)
– 3 stelen citroengras
– stukje gember (fijn gesneden)
– 1 tl kurkuma
– 1 tl lichtbruine suiker
– 1 tl zout
– 2 tl chilipasta (bv. Sambal Oelek)
Fish Amok
– 1 el plantaardige olie
– 1/2 tl garnalenpasta
– 1 kopje kokosmelk
– 1 el witte suiker
– witte vis (bv. kabeljauw, heilbot, …)
– 1 kopje spinaziebladeren (in reepjes gesneden)
– 1 ei
– 1 el vissaus
Methode
Curry
Maak deze currypasta met een vijzel en stamper of gebruik een keukenmachine. De vijzel en stamper geven de curry een diepere smaak.
Doe de eerste 5 ingrediënten in een vijzel en stamper en stamp tot een pasta. Je kan ook de eerste 5 ingrediënten in een keukenmachine doen en verwerken tot er een gladde pasta ontstaat.
Voeg de overige ingrediënten toe en stamp of verwerk tot alle specerijen goed zijn opgenomen.
Fish Amok
Snijd de vis in stukjes van een halve centimeter dik en leg ze opzij. Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de currypasta toe en laat het geheel 1 minuut koken. Voeg de garnalenpasta, kokosmelk, suiker en zout toe en klop dit samen.
Zet het vuur op middelhoog vuur en laat het 2 minuten sudderen, af en toe kloppend. Voeg de vis en spinazieblaadjes toe en doe de vis met een houten lepel of rubberen spatel zachtjes in de currysaus. Laat de amok 3 tot 4 minuten sudderen, of tot de vis net gaar is. Zet het vuur uit.
Klop in een kleine kom het ei met de vissaus en 2 eetlepels currysaus uit de pan. Giet het eimengsel in de pan en vouw het voorzichtig in de kerrie. Serveer de amok in een kom met een lepel kokosnootcrème (de dikke room die opstijgt tot de bovenkant van de resterende kokosmelk), een paar stukjes rode peper en een strooisel van limoenzeste.