Home » 10 dingen die echt niet mogen in een vliegtuig

Waarom je deze 10 dingen absoluut niet mag doen in het vliegtuig!

Wellicht vertrek je een van de dagen of weken nog op vakantie. Dan kunnen we je maar beter waarschuwen over enkele ongeschreven regels waar je best rekening mee houdt. Zo zijn er een aantal verrassende dingen die je beter niet doet in het vliegtuig.

1. NIET VAN JE STOEL OPSTAAN

Stilzitten is niet goed voor je en dat geldt zeker op een vliegtuig. Door de luchtdruk in de cabine stapelt het bloed zich namelijk veel sneller op in je benen en voeten, waardoor ze kunnen opzwellen en je in het ergste geval zelfs bloedklonters kunt krijgen. Probeer daarom af en toe wat te bewegen door bijvoorbeeld door het gangpad of naar de wc te wandelen.

2. EEN DRANKJE WEIGEREN

De lucht in een vliegtuig is droog. Heel droog zelfs. En die droge lucht kan leiden tot een slechte adem en een een uitgedroogde huid. Daarom is het belangrijk dat je voldoende gehydrateerd blijft. Neem dus altijd dat drankje aan wanneer de steward(ess) je dit aanbiedt.

3. SLAPEN WANNEER JE OPSTIJGT EN LANDT

Wil je liefst zo snel mogelijk in slaap vallen op het vliegtuig om zo het opstijgen en het landen over te slaan? Dan denk je best toch twee keer na. Een dutje doen op die twee momenten kan achteraf namelijk vervelende effecten hebben. Tijdens het opstijgen en landen komt er immers een grote druk in je oren te zitten die je best kan wegwerken door te slikken, te geeuwen of op iets te kauwen. En dat gaat natuurlijk niet wanneer je slaapt. Doe je dit niet, dan kan dit achteraf leiden tot een oorontsteking en zelfs tijdelijk gehoorverlies. Bovendien mis je zo ook al de mooie uitzichten!

4. OP HET VLIEGTUIG SLAPEN WANNEER HET GEEN NACHT IS OP JE BESTEMMING

Een jetlag vermijden begint al op het vliegtuig. En wanneer je de hele vlucht slaapt terwijl het eigenlijk dag is op je bestemming, dan is de kans groot dat je de slaap niet meer gaat kunnen vatten wanneer je er ‘s avonds aankomt. Pas de tijd op je horloge of gsm dus direct aan aan die van je bestemming en stel je slaappatroon hierop in.

5. IN DE ALCOHOL VLIEGEN

Natuurlijk is vliegen niet voor iedereen een even leuke ervaring. Voel je je wat angstig en denk je dat een glaasje (of twee) je wel kan kalmeren? Dan denk je best toch twee keer na. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je sneller uitdroogt – wat sowieso al sneller gebeurt op een vliegtuig – en zorgt er ook voor dat de kwaliteit van je slaap een stuk minder goed is. En je wilt je vakantie toch ook niet met een kater beginnen?

6. IETS DRINKEN WAAR PRIK INZIT

Tijdens een vlucht voel je je meestal wat meer opgeblazen dan normaal. Dat komt omdat veranderingen in de luchtdruk de gascirculatie in je lichaam stimuleren. En een drankje met prik doet daar alleen maar een schepje bovenop. Wil je dus dat opgeblazen gevoel vermijden? Drink dan gewoon een glaasje water om gehydrateerd te blijven.

7. RONDLOPEN ZONDER SCHOENEN

Tijdens een lange vlucht is het vaak comfortabeler om je schoenen uit te trekken. Al doe je ze best terug aan wanneer je gaat rondwandelen in het vliegtuig. De grond is namelijk bezaaid met bacteriën en die wil je liever niet op je sokken of blote voeten terecht krijgen. En dat geldt zeker wanneer je naar het toilet gaat dat je moet delen met honderden andere passagiers en hun microben.

8. NIET NAAR HET TOILET GAAN

Naar het toilet gaan op een vliegtuig is misschien geen aangename ervaring, maar ophouden is ook niet gezond. Urine die te lang in je baas blijft zitten kan namelijk een infectie veroorzaken. En een blaasontsteking is natuurlijk ook geen goed begin van je vakantie.

9. HELE TIJD AAN JE GORDEL PRULLEN

Wanneer je lange tijd in je stoel zit met niets voorhanden, dan is het normaal dat je al snel aan je gordel gaat beginnen te prullen. Maar toch blijf je er beter af, aangezien het bewezen is dat die vol bacteriën zit. En dat is natuurlijk niet echt ideaal wanneer je daarna met je handen door je gezicht gaat.

10. ETEN DAT OP JE TAFELTJE IS GEVALLEN

Net zoals je gordel, zit ook je uitklaptafeltje vol bacteriën. Het wordt meestal maar vluchtig gekuist en de bacteriën stapelen zich er erg snel op. En die wil je natuurlijk niet in je mond krijgen. Eet dus nooit iets op dat op je tafeltje gevallen is.

Bron: Take-a-Trip

Herschreven door: Sjobbe